НОВИНИ

САЩ започват операция за защита на корабите в Червено море

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:24, 19.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Съединените щати обявиха, че започват международна операция за защита на корабоплаването в Червено море, заради зачестилите атаки срещу търговски кораби. Новината съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин, който е на посещение в Близкия изток. По-късно днес той ще обсъди създаването на морски патрули с военните министри от държавите, които ще се включат в операцията.

10 държави ще охраняват Червено море и Аденския залив. В операция "Пазител на просперитета", към Съединените щати се присъединяват Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн.

"Това не е проблем само на Съединените щати, това е международен проблем и за това трябва да има международен отговор", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Някои от страните ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

"Ангажиментът на Америка към Израел е непоколебим и никой индивид, група или държава не трябва да тества нашата решителност. Така, че в Червено море ние ще ръководим многонационална морска оперативна група, за да поддържаме основния принцип на свободата на корабоплаването. Подкрепата на Иран за атаките на хутите срещу търговски корабите трябва да спрат", посочи Остин.

Заради атаките много компании спряха да пътуват през Червено и Арабско море. Поредната компания е BP. Дори и след съобщението за създаването на международни патрули от петролния гигант обявиха, че засега техни танкери няма да пътуват от там. Ако и други петролни компании решат да не използват тези маршрути, цената на петрола със сигурност ще скочи.

"Атаките на хутите са безразсъдни, опасни и нарушават международното право, за това предприемаме действия за изграждане на международна коалиция за справяне с тази заплаха", каза още Лойд Остин.

Червено море е един от най-важните морски пътища за транспортиране на петрол, газ и стоки. Една-десета от международната търговия минава оттам. За да избегнат опасния проток Баб ел Мандеб корабите ще трябва да плават край бреговете на Южна Африка, което ще удължи курсовете им поне с 10 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 у нас: 333 са новите случая за последното денонощие
COVID-19 у нас: 333 са новите случая за последното денонощие
Депутатите разглеждат промените в Конституцията
Депутатите разглеждат промените в Конституцията