НОВИНИ

Съществуват ли доказателства за нарушения от страна на Гешев?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:24, 19.07.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: Архив
Слушай новината

"Правосъдие за всеки" призоваха Висшия съдебен съвет да проведе сериозен дебат по внесеното от служебния правосъден министър искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. В студиото на "Денят започва" Емил Георгиев коментира, че в доклада на служебния вицепремиер Бойко Рашков има достатъчно данни за уронване на престижа на съдебната власт от страна на Иван Гешев.

От Асоциацията на прокурорите коментираха, че е вредно да се нагнетява напрежение между МВР и прокуратурата и призоваха да не им се оказва политически натиск.

"Правосъдие за всеки": Има достатъчно материали, че има уронване на престижа на съдебната власт

Според "Правосъдие за всеки" в доклада на Бойко Рашков били систематизирани публично известни факти и обстоятелства, които мотивират искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор и призоваха за сериозен дебат във Висшия съдебен съвет.

"Има данни за нарушена презумпция за невиновност на обвиняеми или подсъдими лица. Има данни за нарушение на Етичния кодекс на магистратите в България. Има дори данни, които най-малкото сочат към извършени престъпления, което е нещо, от което самата прокуратура, трябва да се поинтересува и там ще видим има ли някакво развитие", каза Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки".

В доклада се визират огласените в началото на миналата години записани със Специални разузнавателни средства разговори, в които се обсъжда проверка на Антикорупционната комисия за евентуален конфликт на интереси във Военно-въздушните сили. Както и записаните със СРС-та разговори на Васил Божков, които прокуратурата огласи през юли миналата година.

Асоциация на прокурорите: Да се нагнетява напрежение между прокурори и МВР е нездравословно

От Асоциацията на прокурорите коментираха, че това е станало според изискванията на закона и са обявени конкретно събрани доказателства по съответните производства.

"Използването на СРС-та в конкретния случай е ставало, видно и от самия сигнал, с разрешението на наблюдаващите прокурори по съответните дела. То е направено от пресслужбата на прокуратурата и трябва да отбележим, че съобразно чл.198 от НПК, наблюдаващия прокурор има право да разреши разгласяването на конкретни доказателства при спазването на закона, което считам, че е направено", каза председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов.

Според Асоциацията на прокурорите основания за прекратяване на мандата на главния прокурор няма. От организацията се обявиха против политическия натиск над прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Дудова бе избрана за най-добър диагонал на Европейското за девойки U16
Ива Дудова бе избрана за най-добър диагонал на Европейското за девойки U16
Боян Йотов се окичи с бронза на Европейската купа по джудо в Букурещ
Боян Йотов се окичи с бронза на Европейската купа по джудо в Букурещ