НОВИНИ

"Правосъдие за всеки": Има достатъчно материали, че има уронване на престижа на съдебната власт

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 19.07.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Съдържат се достатъчно материали, които да доведат до заключение, че има уронване на престижа на съдебната власт.

Това заяви в "Денят започва" Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" по повод внесения доклад от служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов с искане за започване на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

"Може да се обърне внимание на това дали има налице достатъчно данни за извършено дисциплинарно нарушение, защото например нарушенията на етичния кодекс на магистратите в България, представляват основание за дисциплинарно нарушение", каза Емил Георгиев.

По отношение на втората част за данните за извършени престъпления представителят на "Правосъдие за всеки" каза, че "българското държавно обвинение, прокуратурата се сезирала по много по-прости данни и сигнали и е започвало най-малкото разследване, а дори са образувани досъдебни производства".

"Дали ще го направят и в случая на главния прокурор, ще видим ще се намери ли един такъв доблестен редови прокурор, който по силата на решенията на Конституционния съд от миналата година има едва ли не всички права да води наказателно производство срещу него", каза Георгиев.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълния рани 13 души на плажа на Охридското езеро
Мълния рани 13 души на плажа на Охридското езеро
Кевин Дюрант е най-високоплатеният олимпиец в Токио
Кевин Дюрант е най-високоплатеният олимпиец в Токио