НОВИНИ

Калоян Методиев: Не изключвам договорки за избори "2 в 1" и продължаване на живота на служебния кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 19.07.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът ще свика новия парламент на първо заседание в сряда - само 10 дни след изборите. Той заяви, че няма да бърза с връчването на мандат за правителство, а ще даде на партиите време за диалог.

От "Има такъв народ" нетрадиционно и дори изненадващо представиха проект на кабинет точно 15 часа след като изборните секции затвориха, но дни по-късно оттеглиха предложението. БСП пък отново остана трета политическа сила и само с процент повече гласове от доскоро извънпарламентарната коалиция "Демократична България".

Заради изборните резултати в момента имаме повече въпроси отколкото отговори, вкара се още повече напрежение в политическата система, вместо успокоение. Това е на базата на субектите, на базата на един процес, който започна миналото лято, на умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната ѝ система. Това каза в студио на "Денят започва" политологът Калоян Методиев.

В отговор на въпрос какво цели "Има такъв народ" с бързите си и нестандартни ходове той предположи:

"Държи да се наложи, да се превърне в център на политиката в България, да срути системата - те самите казват, че са антисистемни, и евентуално да отидем на избори, където те евентуално да реализират още по-голям резултат. Тоест от начало докрай в тяхното поведение имаме деструкция с цел акумулиране на повече гласове за себе си."

Според него в посланията и действията на ИТН има разминаване.

"Не е случайно, че това е проект, замислен още преди първите избори през април - за реализиране т.нар. референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Е, няма да го получат - и първия, и втория не го получиха. Очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да не се направи правителство - да се отхвърлят, да влязат в ролята на жертви и да отидем на трети избори", коментира политологът.

По думите му тезата за избори "две в едно" - предсрочни парламентарни и президентски, се лансира все по-усилено. Той отбеляза, че още преди изборите на 4 април президентът е взел страна в изборния процес с призива си за подкрепа на "новите".

"Така че не изключвам варианти за подобни договорки и продължаване на живота на този служебен кабинет, защото той се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет", категоричен беше Методиев.

Какво още коментира политологът вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камелия Нейкова: ЦИК трябва да подобри организацията на гласуването в чужбина
Камелия Нейкова: ЦИК трябва да подобри организацията на гласуването в чужбина
Започна традиционното поклонение хадж в Саудитска Арабия
Започна традиционното поклонение хадж в Саудитска Арабия