Христо Иванов: Има конституционни ограничения, които ще попречат за отстраняването на Иван Гешев

от БНТ
18:52, 17.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
христо иванов конституционни ограничения попречат отстраняването иван гешев
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред Дарик радио, че има конституционни ограничения, които ще попречат на отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Според него това е много дълга процедура. Ако се стигне само до ограничаване на правата на главния прокурор, то още след няколко месеца е възможно да бъде върнат обратно. Има конституционни ограничения затова колко може йерархическата природа на българската прокуратура да бъде подменена, допълва Христо Иванов.

По въпроса дали "Демократична България" ще даде подкрепата си за предложение за правителство, Иванов заяви:

Ние ще бъдем конструктивни и ще продължаваме да искаме правителство, което може да направи съществени промени, може да бъде базирано на мнозинство, което е обяснимо и което изключва ДПС и го изважда от ролята на вечния златен пръст. Готови сме да изчакаме да водим разговор, но, моля, никой да не се опитва да ни извива ръцете.

Според Иванов ще бъде направен опит за конструиране на правителство в рамките на първия мандат, а "Демократична България" няма да настоява за министерски постове. Добавя, че изключването на ДПС е възможно и е въпрос на воля и свобода на действия.

Няма да участваме при каквито и да е условия. Става дума за представителство и гаранция че ще се правят някакви неща и конкретен човек трябва да поеме тази гаранция. В момента темата е за какво управление ще гласуваме и ние няма да позволим да гласуваме еднократно за кабинет, притиснати в ъгъла, каза Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" заяви, че разговорът между партиите е наложителен и е важно да се изясни философията на програмата. Добави, че биографията на хората също е важна, защото нещата опират до доверието.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-малко 8 ранени след стрелба в Портланд
Най-малко 8 ранени след стрелба в Портланд
Забраниха музиката в заведения и барове на остров Миконос
Забраниха музиката в заведения и барове на остров Миконос