НОВИНИ

От авиобаза Крумово: Какво включва учението "Тракийска звезда 2021”?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:05, 19.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

До 22 юли продължава международната летателна тренировка "Тракийска звезда 2021" с участието на Военновъздушните сили на България, Гърция, Румъния и САЩ.

Целта на учението е българските ВВС да усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана, и реализират задачи по бойно търсене и спасяване. Това е първото международно учение, в което участват пилоти и техника на ВВС след инцидента с МиГ-29.

Майор Христо Вълев, командир на екипаж на вертолет Ми-24, обясни в "Денят започва" кои са основните елементи на това учение.

"Това учение вече се провежда ежегодно, международно учение с участието на четири страни: България, САЩ, Румъния и Гърция. Целите на учението са с различни сценарии. Като цяло разиграваме сценарий с една атакуваща страна и другата, която прикрива и отстоява своите територии. Нашето участие като вертолетна авиация в целите на учението е евакуация на катапултирал пилот с прикритие на транспортния хеликоптер от бойния", разказа майорът.

Капитан Христо Кирков, командир на екипаж на вертолет AS 532 Cougar, ще изпълнява бойно търсене и спасяване съвместно с Ми-24 на катапултирал пилот във вражеска територия.

"Изпълняват съвместно с колегите от F-16 от американските военновъздушни сили, както и от гръцките военновъздушни сили. Това е нашата тренировъчна мисия. Полетът ще бъде изпълнен на пределно малка височина, като се използва терен за прикритие", обясни капитан Кирков.

Старши лейтенант Костадин Бакърджиев е командир на екипаж на вертолет Bell 206. Извършва се стрелба с ракети, бомби и нурсове от борда на F-16 и на българските Су-25, обясни той.

Офицерски кандидат Димо Костов, борден техник на вертолет AS 532 Cougar, отговаря за подготовката на вертолета и на неговите системи, следи за тяхната работа по време на полет. Като подготовка има над 900 часа.

Старшина Петко Кирков е борден спасител на вертолет AS 532 Cougar.

"Когато бъде разпознат конкретният потърпевш пилот, ние трябва да го спасим, в смисъл: да кацнем, да го разпознаем, да го качим на борда и да си го приберем по живо-по здраво", обясни той.

Авиобаза "Граф Игнатиево" ще осигурява въздушното ръководство на полетите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Дюрант е най-високоплатеният олимпиец в Токио
Кевин Дюрант е най-високоплатеният олимпиец в Токио
Камелия Нейкова: ЦИК трябва да подобри организацията на гласуването в чужбина
Камелия Нейкова: ЦИК трябва да подобри организацията на гласуването в чужбина