Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От авиобаза Крумово: Какво включва учението "Тракийска звезда 2021”?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:05, 19.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

До 22 юли продължава международната летателна тренировка "Тракийска звезда 2021" с участието на Военновъздушните сили на България, Гърция, Румъния и САЩ.

Целта на учението е българските ВВС да усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана, и реализират задачи по бойно търсене и спасяване. Това е първото международно учение, в което участват пилоти и техника на ВВС след инцидента с МиГ-29.

Майор Христо Вълев, командир на екипаж на вертолет Ми-24, обясни в "Денят започва" кои са основните елементи на това учение.

"Това учение вече се провежда ежегодно, международно учение с участието на четири страни: България, САЩ, Румъния и Гърция. Целите на учението са с различни сценарии. Като цяло разиграваме сценарий с една атакуваща страна и другата, която прикрива и отстоява своите територии. Нашето участие като вертолетна авиация в целите на учението е евакуация на катапултирал пилот с прикритие на транспортния хеликоптер от бойния", разказа майорът.

Капитан Христо Кирков, командир на екипаж на вертолет AS 532 Cougar, ще изпълнява бойно търсене и спасяване съвместно с Ми-24 на катапултирал пилот във вражеска територия.

"Изпълняват съвместно с колегите от F-16 от американските военновъздушни сили, както и от гръцките военновъздушни сили. Това е нашата тренировъчна мисия. Полетът ще бъде изпълнен на пределно малка височина, като се използва терен за прикритие", обясни капитан Кирков.

Старши лейтенант Костадин Бакърджиев е командир на екипаж на вертолет Bell 206. Извършва се стрелба с ракети, бомби и нурсове от борда на F-16 и на българските Су-25, обясни той.

Офицерски кандидат Димо Костов, борден техник на вертолет AS 532 Cougar, отговаря за подготовката на вертолета и на неговите системи, следи за тяхната работа по време на полет. Като подготовка има над 900 часа.

Старшина Петко Кирков е борден спасител на вертолет AS 532 Cougar.

"Когато бъде разпознат конкретният потърпевш пилот, ние трябва да го спасим, в смисъл: да кацнем, да го разпознаем, да го качим на борда и да си го приберем по живо-по здраво", обясни той.

Авиобаза "Граф Игнатиево" ще осигурява въздушното ръководство на полетите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кевин Дюрант е най-високоплатеният олимпиец в Токио
Кевин Дюрант е най-високоплатеният олимпиец в Токио
Камелия Нейкова: ЦИК трябва да подобри организацията на гласуването в чужбина
Камелия Нейкова: ЦИК трябва да подобри организацията на гласуването в чужбина