НОВИНИ

От "Пирогов" искат да се въведе клинична пътека за лечение на постковид усложнения

Николай Минков
от Николай Минков
09:31, 19.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Медиците от "Пирогов" и тази сутрин протестираха заради отстраняването на директора на болницата д-р Балтов и заради обвиненията в злоупотреби. За кратко беше блокиран бул. "Цар Борис Трети".

Медиците продължават да настояват за оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и на шефа на Здравната каса Петко Салчев. Към тези 2 искания днес бе прибавено още едно - да бъде създадена клинична пътека за постковид лечение.

Протестите на "пироговци" започнаха миналата седмица, след като здравният министър Стойчо Кацаров освободи директора на болницата д-р Балтов, като се позова на резултати от проверка на Касата, завършила на 10 юли, според които са установени злоупотреби за 1 млн. лв. Впоследствие се разрази скандал около това дали служебният министър е бил на лечение след усложнение от ковид, или не. Неговият подпис под документите истински ли е, или не, и дали фиктивно или реално е бил лекуван.

"Пирогов": Стойчо Кацаров да подаде оставка

В 9.00 ч. лекари, сестри и санитари от "Пирогов" излязоха на протест пред лечебното заведение.

"Ние защитаваме името на "Пирогов". Името на "Пирогов" беше опетнено по абсолютно некоректен начин, по абсолютно спорен начин и за нас това е проблем и затова са тук тези хора", каза проф. Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов" и зам.-председател на БЛС.

"Няма ковид пътека, по която да лекуваме. Година и половина НЗОК какво прави? Къде е Петко Салчев? Толкова ли много работа тежка има, че не могат да овеществят труда. Да си отиват час по-скоро, да се върши работата. Няма ковид пътека, разбирате ли, ние трябва да лекуваме. Лекува се на 30 по един начин, на 50 по друг начин, на 90 по друг начин - времето е различно", каза травматологът д-р Симеон Алтънов.

Д-р Стойчо Кацаров: Директорът на "Пирогов" е уволнен заради извършени нарушения

"Всички колеги са безумно обидени. В момента да се каже, че едва ли не изобщо не сме работили. Извинявайте, по същия начин министърът както не вярва в ковид, може да каже, че не вярва в травматизма. Няма катастрофи", коментира началникът на ковид отделението д-р Камен Данов.

От КНСБ също подкрепиха протеста. От синдиката призоваха за диалог.

"Щом хората протестират, има нещо. Нека го изясним. Нека не си говорим през медиите. Не могат ли да седнат проф. Балтов и д-р Стойчо Кацаров един срещу друг", попита зам.-председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването д-р Пламен Радославов.

В 9.15 ч. медиците блокираха за около 5 минути столичния булевард "Цар Борис Трети".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа присъда в Япония по делото с бягството на Карлос Гон
Първа присъда в Япония по делото с бягството на Карлос Гон
Асоциация на прокурорите: Да се нагнетява напрежение между прокурори и МВР е нездравословно
Асоциация на прокурорите: Да се нагнетява напрежение между прокурори и МВР е нездравословно