НОВИНИ

Сбъдната мечта: Възпитаник на СМГ събра пари, за да учи в "Тринити Колидж"

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:12, 28.12.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Образование
Слушай новината

Възпитаникът на Столичната математическа гимназия Петър Жотев сбъдва мечтата си. Той завърши успешно първият си семестър в "Тринити Колидж" към Кеймбридж. Чрез благотворителна кампания през лятото той успя да събере над 182 хиляди лева, за да може да започне образованието си.

След три медала на международна олимпиада по биология и още поредицата успехи, които жъне през ученическите си години, сбъдва мечтата си - да учи в "Тринити Колидж".

"Моята мечта да уча в Кеймбридж се изпълни благодарение на много труд, много популяризиране на кампанията за таксата ми за обучение. Беше наистина трудно да я осъществя тази мечта", казва Петър Жотев.

Преди да успее да реализира мечтата си с него се срещнахме през лятото, когато разбра, че е приет да учи природни науки в Кеймбридж. Сега биологията вдъхновява Петър с новите възможности - сам да избира какво да учи. Разказва, че освен теория има възможността за много практически упражнения:

"Най-много засега ме впечатли възможността човек да избира сам какви предмети да учи и да съставя учебната програма спрямо интересите си, като на по-късен етап се специализира. Университетът ни дава възможност да се занимаваме с научни изследвания в лаборатории, включително и през лятото, когато сме още първи курс, което мисля, че е доста уникална възможност."

След завършването на първи курс Петър ще започне стаж. Надява се така да се доближи още по-близо до научната среда. А след време, вече като учен - планира да се върне и развива в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват мобилните телефони в училищата на Нидерландия
Забраняват мобилните телефони в училищата на Нидерландия
Берое измъкна успеха при визитата си на Левски с кош в последните секунди
Берое измъкна успеха при визитата си на Левски с кош в последните секунди