НОВИНИ

СДВР: Бяхме свидетели на брутална агресия на част от протестиращите спрямо полицаите

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
08:03, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Всички станахме свидетели на една брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи, заяви на брифинг тази сутрин директорът на СДВР Георги Хаджиев. Тази нощ са премахнати блокадите на кръстовищата на Орлов мост и Софийския университет. Няма арестувани при акцията.

Хаджиев отрече полицаите да са използвали снощи нервнопаралитичен газ срещу протестиращите, но беше категоричен, че е преминат прага на търпение на полицията.

126 арестувани сред протестиращите и 80 ранени полицаи. Това е равносметката на СДВР от бурната протестна нощ. Поне 60 от задържаните са с предишни криминални прояви. Част от тях са от футболните агитки.

Георги Хаджиев - директор на СДВР: Вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства, хвърлени самоделни взривни устройства, камъни павета, метални тръби.

Именно тази агресия принуждава полицаите да изтласкат и разцепят протестиращите, обясниха от СДВР.

Георги Хаджиев - директор на СДВР: Тактиката ни беше изключително пасивна, вие сами видяхте, изключително щадяща. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители, и разбира се на мирно протестиращите граждани.

В продължение на дни част от организаторите са призовавали в социалните мрежи за сблъсъци с полицията според СДВР и според тях няма как в този случай да не се стигне до такива сблъсъци. От видеонаблюдението е установено, че в палатковите лагери са се съхранявали самоделни взривни устройства и твърди предмети, които са използвани срещу полицаите.

Георги Хаджиев - директор на СДВР: В един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите. На един от филтровъчните пунктове тази сутрин колегите намериха коктейл "Молотов", който най-вероятно е бил подготвен за използване срещу българската полиция.

От Синдикалната организация на служителите в МВР излязоха със становище, в което заявяват, че е необяснимо очакването на част от протестиращите, полицаите да бъдат бити и замеряни и да не реагират, използвайки помощни средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на пл. "Независимост" продължава и днес
Протестът на пл. "Независимост" продължава и днес
Девет са заразените в детската градина в с. Сливо поле
Девет са заразените в детската градина в с. Сливо поле