НОВИНИ

Сергей Станишев и Елена Йончева обясниха защо са гласували "за" Истанбулската конвенция

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:49, 12.05.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Евродепутатите от БСП Сергей Станишев и Елена Йончева обясниха защо са гласували "за" Истанбулската конвенция. Според тях няма проблем България да ратифицира само частта за защита на жените от насилие, което препоръчва и Конституционният съд. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини евродепутатите от левицата, че подкрепят т.нар. джендър идеология и третия пол. През март БСП започна подписка за референдум срещу навлизането на тази идеология в българските училища.

С думите " Здравейте, джендъри" Петър Витанов поздрави Форума на прогресивните леви решения, организиран от петимата леви евродепутати.

"Защото бяхме обвинени, че тук се събира трети пол социалисти или някаква такава идиотщина", заяви Петър Витанов, eвродепутат от "Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент".

Сергей Станишев и Елена Йончева гласуваха в Европарламента "за" приемането на Инстанбулската конвенция. Петър Витанов, Иво Христов и Цветелина Пенкова не взеха участие във вота и според Корнелия Нинова са се "скатали". Всичко това предизвика гнева ѝ от парламентарната трибуна.

"Утре Сергей Станишев организира конференция за модерното ляво. Това ли е модерното ляво - това е тяхното модерно ляво - джендър идеология и трети пол, различен от мъж и жена", заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

"Няма такъв проблем какъвто г-жа Нинова поставя, няма... България може да приеме само това и ще приеме само това, което препоръчва КС, а именно частта с насилието над жените", каза Елена Йончева, евродепутат от "Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент".

"Целият дневен ред, в който изкуствено са налага тема джендър идеология, беше много ясно опроверган и се опровергава от тази конференция, която се занимава с реалните проблеми на икономиката", заяви Сергей Станишев, евродепутат от " Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент".

Близо 37 000 са вече подписите за референдум за забрана за джендър идеологията в училище, обявиха от Инициативния комитет.

"Как бихте се чувствали, ако вашето дете един ден се върне от училище и ви донесе ей такова помагало - сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени", заяви Ирена Атанасова, заместник-председател на БСП.

Казаха и че евродепутатите на БСП са загърбили мнението на 85% от българите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна твърди за значителен пробив в района на Бахмут
Украйна твърди за значителен пробив в района на Бахмут
Григор Димитров ще играе срещу Джокович в третия кръг на Мастърс турнира в Рим
Григор Димитров ще играе срещу Джокович в третия кръг на Мастърс турнира в Рим