НОВИНИ

Руски опозиционери: В Русия все още има хора, които осъждат войната в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:40, 12.05.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

В Русия все още има опозиция и немалко хора, които осъждат войната в Украйна. Това е мнението на опозиционерите Иля Яшин и Елвира Вихарева. Яшин е в затвора за разпространение на невярна информация за въоръжените сили на Русия, а Вихарева е оцеляла след два опита да отравяне.

Причина за проблемите на Елвира Вихарева и Иля Яшин е желанието им да живеят в една свободна и демократична Русия. След няколко неуспешни опита да бъде избрана за депутат, Елвира прави обществена приемна. С екип юристи, на доброволни начала, вършат работата на институциите. Остро осъжда и войната в Украйна. Заради това са и опитите да ме отровят, но няма да се откажа, категорична е Елвира.

"Но нашата задача сега е колкото се може повече и по-високо да говорим - най-малкото, за да опазим онези, които могат да се окажат на нашето място. На руска територия, честно казано, не може да се разчита на някакво правосъдие. Единственото, което ни остава е да не забравяме и да не прощаваме политическите покушения, да помним имената на онези, които са пострадали заради убежденията си, и преди всичко да останеш честен пред себе си и пред хората", заяви Елвира Вихарева, опозиционер.

Иля Яшин вече е бил в изпълнителната власт - бил е кмет на московски район и доказал, че може да се работи и за благото на обикновения руснак, а не само за собствения си портфейл. В затвора е заради това, че многократно е изразявал, и продължава да го прави, несъгласието си с войната в Украйна. Осъден е на 8 и половина години затвор по новото руско законодателство, прието след началото на военните действия. Съзнава, че много хора си мълчат, защото се страхуват и защото репресиите - законови и физически, стават все по-жестоки.

"Но даже и при тези условия се намират немалко хора и известни, и обикновени, които на висок глас казва: не на войната. Много от хората, които са против войната, напуснаха Русия. Но още повече останах тук. Това са хората, които аз представлявам, чийто интереси защитавам, от името на които съм говорил и продължавам да говоря. Заради тях останах тук, въпреки заплахата от арест. А и защото знаех, че в чужбина ще изгубя себе си, ще се рухна психически. Моето място е тук, в моята страна, заедно с моя народ", заяви Иля Яшин.

Елвира и Иля са се посветили на каузата свободна и демократична Русия без Путин. И вярват, че тя е възможна. Но плащат висока цена за постигането ѝ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николова, Калейн и Брезалиева ще представят България при жените на европейското по художествена гимнастика в Баку
Николова, Калейн и Брезалиева ще представят България при жените на европейското по художествена гимнастика в Баку
Втори ден от посещението на Бил Клинтън в София
Втори ден от посещението на Бил Клинтън в София