НОВИНИ

Столичната община и полицията се ангажираха за по-строг контрол на пътя (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:44, 12.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И тази вечер на столичния бул. "Сливница" се провежда бдение в памет на загиналите Ани и Явор. Исканията на хората са за спешни мерки за намаляване на фаталните катастрофи. От Столичната община свикаха извънредно заседание съвместно с полицията, на което обещаха, че ще засилят контрола. Стана ясно, че стационарните камери за скорост в София продължават да са само 3. В същото време измервателите на скорост отчитат десетки нарушители, но санкции за тях няма.

От 9 юни в София за реда ще следят още 200 служители на полицията, или 50 патрулни екипа. За още камери обаче са налага да се изчака, защото обществената поръчка още е в процес. От общината решиха да дарят 5 мобилни камери за скорост на полицията.

"Ние сме поръчали стотици камери, така че всяка протегната ръка е добре дошла, оценяваме жеста, но това няма да помогне на ситуацията. За последната година с над 25% са повече санкционираните шофьори. Има много институции, които трябва да се ангажират в този процес, това са и стопаните на пътя и последния инцидент го показва, защото нито осветеността, нито добрата маркировка, нито работата на светофара са задължение на полицията", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Председателят на Общинския съвет отговори, че няма инфраструктура, която да спре движещите се с 200 км/ч по Околовръстното.

"Даваме си сметка, че ресурсите на МВР са ограничени, че процедурите са бавни затова предлагаме хилядите камери в цялата страна и 600-те в София да бъдат предоставени със законодателни промени на МВР", заяви Георги Георгиев, председател на СОС.

Общинският съветник Борис Бонев също предложи конкретни мерки, за които настоявал от години.

"Всеки един човек може да сгреши, пътната мрежа не може! Искам да попитам г-жа Фандъкова защо бул. "Сливница", където стана инцидентът, беше ремонтиран преди няколко години, но нито една от мерките за пътна безопасност, които сега така ентусиазирано се предлагат, не беше приложена", каза Борис Бонев.

До месец общината ще купи още мобилни камери за скорост, едната ще бъде монтирана на бул. "Сливница". Започват и обезопасяването му.

"Вече съм възложила да се направят физически разделите между двете платна по цялото протежение на "Сливница" - от "Константин Величков" до "Орион", заяви Йорданка Фандъкова.

На днешното извънредно заседание присъстваха и жители на квартала, които протестират всяка вечер. Те останаха разочаровани от срещата.

"Всички в тази зала зад мене, малко или много, са отговорни за това, което става, аз ако бях на тяхно място, щях да се чувствам виновен за това, което стана и ще стават още неща, затова незабавни мерки, не да чакаме срокове за автомобили и хора от МВР да излязат на улицата, незабавно трябва да се реши това нещо", заяви Радослав Колев.

Националният протест за спешни мерки за намаляване на фаталните инциденти на пътя ще е в неделя от 11.30 ч. пред сградата на Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков се срещна в НС с български евродепутати
Росен Желязков се срещна в НС с български евродепутати
Италианец спечели изненадващо седмия етап на Джирото
Италианец спечели изненадващо седмия етап на Джирото