НОВИНИ

Втори ден от посещението на Бил Клинтън в София

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:36, 12.05.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

България е заела заслужено място в Европейския съюз и НАТО, което ѝ се полага. Това каза 42-ият президент на Съединените американски щати Бил Клинтън по време на срещата в София на основаната от него инициатива Clinton Global Initiativе.

Днес е вторият ден от посещението му у нас. На форума Клинтън се видя и с президента Петър Стоянов, по чиято покана дойде за пръв път у нас преди 24 години.

24 години след първото си посещение у нас президентът Бил Клинтън заяви, че България остава приятел на Съединените американски щати. Пред представители на публичния и частния сектор той разказа спомените от визитата си през 1999 година.

"Горд съм, че бях първият американски президент в историята, посетил България, и искам да благодаря на президента Стоянов за поканата тогава. Оттогава до днес България се разви много, член е на ЕС и НАТО, продължава да бъде много добър приятел на Съединените щати, на хората, които обичат свободата навсякъде по света и добър съсед на останалите държави от Югоизточна Европа", каза Бил Клинтън, президент на САЩ (1993-2001).

Даде и още една оценка за страната ни - колко добре се справя в сферата на висшето образование и високия процент хора, които следват. Посланието на Клинтън и фондацията му, която той основава през 2005 година, е да се договорят приоритети, свързани със сигурността, икономиката, климатичните промени, недостига на храна. 42-ият американски президент е убеден, че не е нужно да си милиардер, за да направиш промяна.

"Аз вярвам, че живеем в независим свят, без значение колко сме разделени сега. Живеем много близо до конфликта в Украйна. Почти винаги демократичните системи, в които хората работят заедно, се справят по-добре от авторитарните", каза Бил Клинтън.

Президентът Петър Стоянов лично поздрави Бил Клинтън и заяви, че работата на инициативата му в България е не по-малко важна от посещението му през 1999 г.

"Благодарих му, че отново е в България, защото това е важен знак за нас. Най-големият бизнес в света, най-иновативните хора са членове на инициативата. Това е единственото място, в което може да видите заедно Уорън Бъфет, Мик Джагър, Барабара Стрейзънд и Стинг събрани заедно", каза Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002).

Клинтън заяви и че бизнесменът Кирил Домсучиев също основава своя собствена инициатива, а първите ѝ ангажименти ще бъдат обявени в Ню Йорк наесен, когато ще е следващата среща на фондацията.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски опозиционери: В Русия все още има хора, които осъждат войната в Украйна
Руски опозиционери: В Русия все още има хора, които осъждат войната в Украйна
Стилияна Николова триумфира с титлата в многобоя при жените на държавното по художествена гимнастика
Стилияна Николова триумфира с титлата в многобоя при жените на държавното по художествена гимнастика