НОВИНИ

Опозицията на Путин - каква цена плащат несъгласните с политиката на Кремъл

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:41, 13.05.2023
5912
Чете се за: 20:12 мин.
След новините
Слушай новината

Лицето на опозицията в Русия на Путин. Каква цената плащат несъгласните с политиките на Кремъл? Как се пише писмо до затворник в Русия и как се оцелява след два опита за отравяне?

Историите на опозиционера Иля Яшин, осъден на 8,5 години затвор по новото руско законодателство, и на Елвира Вихарева - бивш кандидат за депутат от опозицията - вижте в "След новините".

Тази история има двама главни герои - ще чуете гласа на единия и ще видите почерка на другия. Тя не желае да показва лицето си, защото то носи следите от два опита за отравяне. Той - е в затвора и интервю в класическия вариант с него е невъзможно. Елвира Вихарева и Иля Яшин - двама опозиционери, избрали да останат и да продължат живота и работата си в Русия на Путин.

Руски опозиционери: В Русия все още има хора, които осъждат войната в Украйна

Елвира Вихарева: "Намирам се там, където от мен има нужда. Знам какво трябва да правя, как и защо."

Иля Яшин: "Моето място е тук, в моята страна, заедно с моя народ."

Елвира Вихарева, родена и израснала в Москва. Завършва журналистика, работила като програмист. От 10 години се занимава с политика. Била е кандидат за депутат и за представител в местните органи на властта. Убедена съм, че гласовете на избирателите ми са откраднати, казва тя. Прави си изводи от загубите и продължава напред.

Елвира Вихарева: "Взех решение да отворя обществена приемна. Идеята не е нова. Няколко души и един гол ентусиазъм, без да имаме гориво, така да се каже - сглобихме машина. И тя работи. Имам екип юристи - доброволци, които събират и обработват заявки, и ги довеждат до логичния им край. Помагат на хората да решават онези проблеми, които трябва да решават органите на държавната власт.

Висше училище отказва пенсия на студент след смъртта на баща му. Местна управа отказва комунални услуги, които по закон трябва да извършва. Неправомерно връчване на повиквателна за фронта. Част от случаите, с които се занимават Елвира и екипът ѝ, и вършат работата на институциите. Това е причината да бъде "забелязана" от най-високо ниво и - типично по Кремълски, властта да се опита да се справи с нея.

Елвира Вихарева: "Здравословното ми състояние се влоши в края на ноември, началото на декември миналата година. И втори дубъл - със същата симптоматика, се случи в края на февруари тази година. Като част от нея не е отшумяла и до днес. Един от лекарите предложи да направя токсикологичен анализ. Оказа се, че за периода декември-февруари, концентрацията на калиев бихромат в кръвта ми е била 2 мг. Както ми обясниха химици и медици, около 3 мг са достатъчни, за фатален изход. Потвърди се, че става дума за отравяне. И че опитът за убийство чрез отравяне е свързан с моята политическа и обществена дейност, а целта е прекратяването ѝ. Но както виждате - засега не им се получи."

Калиев бихромат - оранжево червени триклинни кристали или плочици. Употребява се като изходен материал за добиване на хромови съединения, като окислител при химически процеси в индустрията. Опасен е за човешкия организъм - разрушава кожата и дихателните пътища. Елвира няма представа как е попаднал в тялото ѝ.

Елвира Вихарева: "Мога да направя паралели с отравянията на Кара-Мурза, Навални, Ана Политковская, както и на други известни и по-малко известни журналисти, никои от тях няма да може да ви каже със сигурност, че - грубо казано - той нещо е изпил, и то го е отровило. Реакцията на тези вещества в организма е абсолютно непредсказуема - при някои е вяло и бавно, при други мигновено. По какъв начин ТОВА е попаднало при мен - не мога да отговоря."

Установила е, че я подслушват. Не намирам сили в себе си - казва Елвира - на първо място морални, а на второ някакви логични причини, които да ме накарат да се обърна към полицията. Всъщност ми предлагат да се оплача на палачите си... не виждам смисъл.

Иля Яшин, роден и израснал в Москва. Завършва политология, темата на дипломната му работа е "Технология и организация на протестите в съвременна Русия". През 2008 година се присъединява към опозиционното обединение "Солидарност", в което са Борис Немцов, убит през 2015 година, и Гари Каспаров. "Солидарност" застава зад кандидатурата на Алексей Навални за кмет на Москва през 2013 година. От 2017 до 2021 година Иля Яшин е председател на общинския съвет на московския район Красноселски, а след това и районен кмет.

Иля Яшин: "В затвора съм от 10 месеца. Освен мен, в килията има още четирима души, но съседите доста често се сменят. ... Сега, на съседната койка има мъж, който преди месец се е върнал от фронта. Обвинен е в нелегална търговия с оръжие. Към мен, колкото й да е странно, се отнася със симпатия. Казва, че от първо лице се е убедил колко безсмислена и варварска е тази война. В затвора най-вече чета. Пиша постове за социалните мрежи. Подготвям се за съдебните заседания, отговарям на многобройните писма на хора, които ме подкрепят, и на журналисти."

Иля е в затвора, защото през април миналата година, в YouTube канала си разказва за случилото се в украинското градче Буча, показва и материал на BBC за убитите мирни граждани. Действията на руската армия в Буча се разследват от Международния наказателен съд. Обвинението срещу Яшин - разпространение на невярна информация за въоръжените сили на Русия, мотивирано от политическа омраза. Присъдата му - 8 години и половина. Деянието на опозиционера е част от новите престъпления, описани в руското законодателство, което действа след началото на т.нар. специална военна операция.

Иля Яшин: "Атмосферата в затвора, разбира се, подтиска, и ми е жал за изгубеното време. Но въпреки това се опитвам да го използвам разумно и да има полза от това. И винаги, когато се появи възможност, призовавам да се спре войната и кръвопролитието в Украйна".

За Елвира говоренето за случващото се в Русия сега е много важно. За това почти не отказва интервюта, но поставя условие - да не се вижда лицето ѝ. Не съм като Виктор Юшченко, но все пак, шегува се тя. Юшченко - бивш украински президент и премиер, беше отровен с диоксин през 2004 година и лицето му беше обезобразено. Освен работата в приемната, Елвира има YouTube канал и веднъж седмично води едночасови предавания с опозиционери, анализатори, обществени дейци по актуални теми. В края на април руското министерство на правосъдието призна Елвира Вихарева за чуждестранен агент. Заедно с нея за такъв беше признат и българският журналист от разследващия сайт Белингкат Христо Грозев.

Елвира Вихарева: "Нашата задача сега е колкото се може повече и по-високо да говорим - най-малкото, за да опазим онези, които могат да се окажат на нашето място. На руска територия не може да се разчита на някакво правосъдие. Единственото, което ни остава, е да не забравяме и да не прощаваме политическите покушения, да помним имената на онези, които са пострадали заради убежденията си, и преди всичко да останеш честен пред себе си и пред хората."

Интервюта - от затвора, дава и Иля Яшин. Федералната служба за изпълнение на наказанията или ФСИН, дава тази възможност чрез специален сайт. Необходимо е само да се знае в кой точно център за задържане е затворникът и годината му на раждане. Със сайта се работи лесно. И нямах проблем до момента, в който разбрах, че услугата е платена, макар и цената да е символична. Заради санкциите, Русия е изключена от СУИФТ системата в Европа. Така, писмото - може да бъде платено само от територията на Русия или от притежателя на специални банкова карта "Мир". С още малко усилия и помощ от приятели, въпросите ми стигнаха до Яшин през сайта на федералната служба. В отговора си от там уточниха, че писмото е минало през цензура. Вместо от ФСИН обаче получавам отговорите в писмен вид от негова асистентка, която се свърза с мен. Каза, ми че така избягват намесата на службите.

Иля Яшин: "Всеки опозиционер в путинска Русия знае, че във всеки един момент може да попадне зад решетките. За съжаление, пътят от диктатурата до свободата често пъти минава през затворите. Занимавам се с политика вече почти 23 години. За този период политическият процес в нашата страна постепенно деградира: бяха унищожени демократичните институции, налагаше се все по-строга цензура, закриваха се независими средства за масова информация и опозиционни партии, стесняваше се пространството на гражданските свободи. Виждал съм много тъга: арести на невинни, убийството на моя приятел Борис Немцов, жестоко пребиване на мирни демонстранти."

За Елвира неспокойната ѝ натура и острото чувство за справедливост са в основата на желанието й да се занимава с политика.

Елвира Вихарева: "Никога не съм чакала някой друг да ми реши проблемите. Така - преди 10 години, взех решение, че трябва да вникна в работата на политически институции. Постепенно натрупах знания и опит, животът ме събра с известни хора от либералните кръгове. Днес продължаваме да работим в условията на изкуствено създадена диктатура и репресии. Като опозиционен политик, а и след като видях какво се случва с други опозиционери, съм си дала сметка какво ме очаква. Не можеш да си намериш високоплатена позиция, трябва да бъдеш готов за преследване и провокации, да си готов да се изправиш срещу близките си. Ясно е, че можеш да влезеш в затвора, не е нужно да давам примери. И в крайна сметка - смърт - така е устроена политиката в Русия, за съжаление. Ако не си готов за всичко изброено, няма смисъл от опозиционна дейност. ... Но - аз ще живея тук, продължавам да живея тук, продължавам да създавам хоризонтални връзки, да работя. За над 10 години в нито един момент не съм съжалила за избора си, независимо от покушението срещу мен."

И Елвира, и Иля казват, че са обикновени хора. Но имат кауза - свободна и демократична Русия. А отговорът на въпроса за мотивацията им е поразително еднакъв - хората.

Елвира Вихарева: "Мотивират ме хората. Това е основната движеща сила. И осъзнаването - че имаш само едно една родина, и родината това не е Путин, не е Единна Русия, а хората. Родината е домът край реката, Родината това са брезите, това е мама и всички близки. Мотивират ме съратниците ми, които останаха в Русия. И даже от затвора създават условия и показват истинското значение да думата "несломим". Показват на обществото, че има алтернатива - алтернатива на действащата власт. Възможността да избираш е ключова за развитието. Мотивира ме това, че мога да си позволя разкоша да не се огъвам, да не се навеждам пред путинските послушници."

Иля Яшин: "Мотивацията ми - това са хората. Знам, че в много държави сега руснаците търпят критика за това, че сме позволили на правителството си да започне война. Първо, при нас тук си е същинска диктатура, и когато изпрати военните на фронта, Путин не поиска мнението на народа си. Второ, виждам колко много достойни и неравнодушни хора има тук, които тежко приемат случващото си, и за тях тази война се е превърнала в лична трагедия."

Да, в страхът владее обществото, защото всеки ден има арести за лайкове в социалните мрежи, за частни разговори, за изпусната дума в градския транспорт. Това се нарича военна цензура и полицейска държава, пише Яшин. И още:

Иля Яшин: "Но даже и при тези условия се намират немалко хора и известни, и обикновени, които на висок глас казва: не на войната. Много от хората, които са против войната, напуснаха Русия. Но още повече останах тук. Това са хората, които аз представлявам, чийто интереси защитавам, от името на които съм говорил и продължавам да говоря. Заради тях останах тук, въпреки заплахата от арест. А и защото знаех, че в чужбина ще изгубя себе си, ще се рухна психически. Моето място е тук, в моята страна, заедно с моя народ. Ние трябва да казваме истината за войната и за путинската диктатура не някъде далеч, а тук в Родината си. И сме длъжни да поемем този удар."

Промени в Русия - така за тези двама опозиционери ще изглежда успехът.

Иля Яшин: "За мен успех ще означава промени в Русия. Свалянето от власт на военната хунта, начело с Путин. Изграждането на устойчиви демократични институции, които гарантират политическата конкуренция и редовната смяна на властта. Връщането на страната ни в общността на цивилизованите държави, нормализиране на отношенията със съседите. Смяна на държавните приоритети от имперски амбиции към развитие на човешкия капитал, създаването на условия за щастливо и хармонично общество. По-просто казано - ще смятам за успех изграждането на една свободна, мирна и щастлива Русия върху останките на путинизма."

Елвира Вихарева: "Дайте да отговоря така - мисля, че днес Путин прави една гигантска грешка. Не знам защо разчита, че с лъжа, с цинизъм, с откровен геноцид, може да се изгради страна и да се управлява. Убедена съм, че Зеленски е пример за несломимостта на добротата, на колосална вътрешна сила. Ето такива хора ще върнат - в обозримо бъдеще - онова, което ние сме изгубили, и това, което може да се нарече пълноценен живот, и да ни върне бъдещето. Ето това ще бъде успех за всички, и най-вече за мен. Нашата задача в Русия е да не се "счупим" под тежестта на този танк, да устоим, за заложим здрав фундамент на страната си - без войни и насилие, върху който да градят децата ни."

Темата за войната е неизбежна в разговора с Елвира и в задочния дилаог с Иля. След 24.02.2022 ни отнеха бъдещето, на всички ни беше отнет утрешният, сигурен ден, казва Елвира.

Елвира Вихарева: "Смятам, че през 2023 година от тази задънена улица очевидно няма да излезем. НО - това е цената, която плащаме за равнодушието, което аз наричам детето на войната, за пренебрежението на правата и свободите на човека. За компромисите, за парите, в името на които хората са готови на всичко. Всичко това разрушава политическите институции, води до корозия на държавата. Предстои ни да осмислим всичко това. Да възстановим с ръцете си отношенията между народите. И тук ще става дума не за година-две, а за минимум десетилетие. Убедена съм, че пробуждането е неизбежно. Важно е в Русия, подчертавам, в Русия, не в Европа, да останат хора, готови да бъдат буфер между властта и обществото."

Иля Яшин: "Агресията срещу Украйна ще струва скъпо на Путин. Той настрои срещу себе си елитите, провокира разделение сред силовите структури, загуби авторитета си в обществото. Предполагам, че минахме към последната глава от путинското управление. Страната ни я очакват поредните смътни времена, икономическа криза, международна изолация и разрушителна борба за власт. Но все пак аз вярвам във възраждането на нашата страна като свободна и цивилизована държава, отворена към света. За щастие, в Русия има много хора, готови да работят за постигането на тази цел."

Елвира и Иля влизат в четвъртото десетилетие на живота си. По-голямата част от съзнателното им съществуване е белязано от управлението на Владимир Путин, който е на власт било като премиер или президент, през последните 24 години. Елвира и Иля не харесват Путин, но обичат Русия. Избрали са да се посветят на каузата „Русия без Путин". Вярват, че един ден страната им ще бъде свободна. И плащат цената в тази битка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Европейската нощ на музеите
Отбелязваме Европейската нощ на музеите
Зеленски разговаря в Рим с папа Франциск, президента Матерела и премиера Мелони
Зеленски разговаря в Рим с папа Франциск, президента Матерела и премиера Мелони