НОВИНИ

ПП ще вземат решение на национален съвет дали да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС

Николай Минков
от Николай Минков
19:10, 13.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

На национален съвет във вторник "Продължаваме Промяната" ще вземат решение дали ще подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС и премиер Мария Габриел. В началото на седмицата ще заседава и ръководството на ДСБ, научи "По света и у нас".

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ПП и ДБ да преспят и да помислят, днес съпредседателят на ПП Кирил Петков свика ръководните органи на партията в търсене на вариант за подкрепа на кабинет с премиер Мария Габриел. От "Демократична България" "Зелените" съобщиха, че днес коалиционна среща не е имало. По-вероятно е такава да се проведе в началото на седмицата.

Ще смекчи ли позицията си ПП-ДБ след вчерашните разговори с Мария Габриел? Отговор първо трябва да дадат ръководните органи на партиите, а след това и на коалицията.

"По-скоро си мисля, че няма да подкрепим първия мандат, но не залоствам вратата, докато не извървя пътя с всичките - изпълнителния съвет, национален съвет, коалиционен съвет, защото трябва да мислим - голяма е отговорността. Идеята ГЕРБ, БСП, ДПС за следващите 4 години мен лично ме ужасява. Реших преди да залостим вратата и да кажем-твърдо "Не" 100%, извиквам тези хора, защото знам, че когато 64 човека мислят заедно, винаги е по-умно отколкото 6 човека. Искам да ги събера и да им кажа - дайте да мислим нещо да измислим, което да е различно от "тройна коалиция" - БСП, ДПС, ГЕРБ", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

Решението да се търси вариант за подкрепа на кабинет "Мария Габриел" Петков обясни с добрите впечатления от вчерашните консултации с еврокомисарката и допирните точки по няколко основни теми.

"Г-жа Габриел каза ясно - ние ще подкрепяме амунициите за Украйна. Тя подкрепя да няма насилие срещу жените и даже Истанбулската конвенция, в която няма никакви джендъри, а точно срещу насилието над жените", заяви Кирил Петков.

Затова е важно този тип дискусии да са отворени и открити, защото се разбира не само някакви договорки, а кои са хората и зад какво стоят, когато се взимат тези решения", заяви Кирил Петков.

Йордан Терзийски от ПП потвърди, че днес е имало разговори в партията, но бе лаконичен.

"Ние няма да подкрепим първи мандат. Разбира се, в контекста на променящите се динамични събития ние ще направим Национален съвет. Знаете, органът, който при нас решава тези неща, е Национален съвет и такова заседание ще има във вторник. За момента ние коментираме ситуацията, но аз лично не смятам, че има основание, че тази позиция ще бъде променена", заяви Йордан Терзийски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призна, че има някакъв напредък в диалога с ПП и ДБ.

"При всички положения оптимизъм вдъхва това, че за пореден път се срещаме, това, че имаме обща законодателна програма, говорим по приоритети, включително и по приоритетите, заявени от нашия кандидат за премиер", заяви Десислава Атанасова.

Не скри и от какво е разочарована.

"Все по-песимистично ми е настроението към това, че колегите от ПП и ДБ единствено и само, очевидно, ги вълнуват постове, защото нищо от приоритетите не беше тема на вчерашния разговор", заяви Десислава Атанасова.

Атанасова обясни защо, според нея, ще бъде трудно да се започне на чисто с ПП-ДБ.

"Не може да говориш за доверие, когато с някой имаш партньорски отношения, а обявяваш състав на свой кабинет, без дори да си го уведомил. Не можеш да говориш за доверие, когато уж пишем обща управленска програма, а тя се представя като своя, в екселска таблица. И не виждам наистина голяма възможност доверието между нас да започне на чисто", заяви Атанасова.

В "Денят започва с Георги Любенов" председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов призова за държавническо мислене.

"Ако повечето политически партии си махнат политическото его и си дадат ясна сметка, че страната е в много тежка икономическа ситуация и е по-добре да има правителство. Трябва да се тръгне за разговор за правене на правителство, а не игра на танц - ще има ли правителство или не", заяви Тошко Йорданов.

В понеделник държавният глава връчва първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС.

След като получи мандата Мария Габриел ще има 7 дни срок, в който да представи състав и структура на кабинета или да го върне неизпълнен на държавния глава.

По повод обявените вчера от Бойко Борисов предстоящи лидерски разговори, от ДПС, "Възраждане" и ИТН заявиха, че за днес нямат покани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед се върна на победния път срещу Уулвс, Саутхемптън изпадна от Висшата лига
Манчестър Юнайтед се върна на победния път срещу Уулвс, Саутхемптън изпадна от Висшата лига
Тодор Михалев завърши на 17-о място на Световната купа по модерен петобой в София
Тодор Михалев завърши на 17-о място на Световната купа по модерен петобой в София