НОВИНИ

От нашите пратеници: Как премина последният ден от предизборната кампания в Турция

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:09, 13.05.2023
Чете се за: 07:05 мин.
По света
Слушай новината

Приключи предизборната кампания в Турция за президентския и парламентарен вот. Турският президент Реджеп Ердоган, който доминира турската политика от над 20 години, за първи път е пред риск да изгуби властта, а обединената опозиция, представлявана от кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу дръзна да мечтае за края на ерата Ердоган.

Може ли наистина опозицията да победи Ердоган? Това е въпрос за 64 милиона избиратели, които утре ще отидат до урните. Напрежението в Турция се усеща дори и във въздуха, а залогът е голям - не само за самите турци, а и за цяла Европа и Близкия изток.

69-годишният Ердоган досега беше властелинът на бюлетината, спечели безапелационно 5 вота през последните 20 години - за първи път, откакто е на власт, опозицията има шанс да надделее и да спре Ердоган по пътя му към трети президентски мандат. Вотът се провежда на фона на шокова инфлация, опустошителното земетресение, което отне живота на над 50 000 души и разкри неуспеха на управляващите да се подготвят и да отговорят на подобно бедствие. На този етап математиката не е в полза на Ердоган, според проучванията той изостава след Кълъчдароглу. В последния ден от кампанията Ердоган участва в три митинга, ръководи молитвата в емблематичната джамия "Света София" в Истанбул, изпълни ритуал, който османските султани са изпълнявали преди да изпратят воините си на бойното поле. Опонентът му Кемал Кълъчдароглу избра в последния ден да посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк - символът на светското управление и основател на Турция. Дори в последните часове на кампанията двамата основни опоненти представят контрастиращи визии за бъдещето на Турция.

Огромни транспаранти с ликовете на Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу се веят над площад Таксим в последните часове на предизборната кампания в Турция. Днес Ердоган провежда три митинга за един ден. В първия в Истанбул той атакува опонента си за острото му изказване, че Русия се меси в предизборния процес в Турция.

Снимки: БГНЕС

"Ще приемат всички политики на Запада, които ние сме отхвърлили. Знаете, че защитихме националния интерес в Средиземно и Егейско море, в НАТО, за всичко това те ще изпълнят исканията на Запада. Господин Кемал каза, че ще въведе санкции срещу Русия. Ще прави, каквото Байдън поиска. Вие приемате ли заповеди от Байдън? Байдън нареди Ердоган да бъде отстранен и утре вие ще му дадете своя отговор", заяви Ердоган.

Опонентът му Кълъчдароглу днес няма предизборни събития. Посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара - основателят на турската република и на неговата Народно републиканска партия и символ на парламентаризма и светското управление.

В последните дни от кампанията третият кандидат Мухарем Индже се отказа от надпреварата, но Висшата избирателна комисия все пак ще зачете гласовете за него утре. Джан Селчуки е директор на социологическата агенция Тюркие Рапору или Турски доклад. Последното проучване е от вчера.

ДжанСелчуки - директор на социологическа агенция "Турски доклад": "То показва, че Кълъчдароглу води с 50,5% и е почти 5 пункта преди Ердоган, но само половин процент над бариерата от 50%, за да приключим с един тур. Хората се измориха от изборна реторика. Последното ни проучване показва, че 90% от тях искат да приключи на първи тур".

Други проучвания показват едва 2% преднина за Кълъчдароглу, а анкета на вестник Йенишафак дава преднина на Ердоган. Талха е един от 6-те милиона турци, които тази година ще гласуват за първи път в живота си. Не познава друг лидер на родината си освен Ердоган и иска промяна.

Талха: Искам страната ни да се върне към миналото, когато хората тук са били щастливи. В момента не е така. Натискът се усеща навсякъде - в музиката, в забавленията. Икономиката ни също е в тежко състояние.

Абдурахман, Иззетин и Нуррула са от град Шанлъурфа, който беше поразен от смъртоносното земетресение на 6 февруари. Родителите им все още са в опустошените райони, а те са дошли да работят в Истанбул.

Абдурахман Яшар: "Няма пари, икономиката е зле."

Но не всички са недоволни, особено извън мегаполиса Истанбул.

Ердем Торун - жител на Анкара: "Може и да има проблеми тук и там, но това няма да повлияе на вота."

Утре се очаква рекордно висока избирателна активност - около 90%.

"Три са причините - обикновено избирателната активност в Турция е висока, второ - бюлетината, изборите са единственото средство на обикновените хора да кажат своето мнение и го приемат сериозно. И трето - в годината, в която се навършва 1 век от основаването на републиката - тези избори стават екзистенциални, наситени са с много напрежение, това мобилизира избирателите", заяви Джан Селчуки - директор на социологическа агенция "Турски доклад".

За да не се стигне до втори тур - нещо, което е безпрецедентно за Турция, един от двамата опоненти за президентското място трябва да събере над 50% от гласовете. Утре турците гласуват и за 600 членове на меджлиса - турския парламент. В проучванията води Народният Алианс, в който влиза управляващата партия на справедливостта и развитието и дългогодишният съюзник на Ердоган - Девлет Бахчели с Партията на националистическото действие. Втори е Националния алианс, начело с партията на Кълъчдароглу, а трети е Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия. Всяка партия трябва да премине 7% бариера, за да влезе в парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски разговаря в Рим с папа Франциск, президента Матерела и премиера Мелони
Зеленски разговаря в Рим с папа Франциск, президента Матерела и премиера Мелони
Херо: Трябва да стане чудо, за да се спасим
Херо: Трябва да стане чудо, за да се спасим