НОВИНИ

Демерджиев за исканата оставка на Гешев: На мен ми прилича на късане на опашката на гущера

bnt avatar logo
от БНТ
21:06, 12.05.2023
Чете се за: 07:20 мин.
Политика
Слушай новината

Като късане на опашката на гущера, а не съдебна реформа вижда служебният вътрешен министър Иван Демерджиев исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев. В "Панорама" Демерджиев заяви, че от 2019 г. е на мнение, че Гешев не е подходящ за главен прокурор.

"Но това, на което ставаме свидетели в момента, на мен ми прилича на късане на опашката на гущера. Това не е съдебна реформа. Ще стане ясно кой го прави това. Но много горчив привкус остава това, че независимата, на книга, съдебната система, която не можа да чуе аргументите, внесени от нас, когато се искаше отстраняването на Гешев. Която ехидно се усмихваше, когато той представяше тези искания - сега изведнъж, ден след като от една политическа сила поискаха оставката на Гешев, се оказа, че от съдебната система откликнаха много бързо и рязко", каза Демерджиев.

На въпрос дали има договорка за отстраняването на Гешев, вътрешният министър заяви, че не участва в такава договорка. Никога не е участвал в договорки, но винаги е казвал истината на глас, което не се харесва на някои хора. Демерджиев визира атентата срещу главния прокурор, след който беше обвинен, че изнася оперативна информация от парламентарната трибуна.

Демерджиев: Главният прокурор е бил сам в колата при опита за атентат срещу него

"Аз нямаше да кажа нищо, ако в началото на случая не бяха шумно оповестени факти, които не отговаряха на истината. Изчаках да видя дали тези факти ще бъдат опровергани, дали ще бъдат казани истинските факти и след като това не беше сторено, аз го направих", каза той.

Подчерта, че прокуратурата може да забрани да се говори, единствено ако се разгласяват материали от досъдебно производство, но той не е запознат с него и не е изнасял данни от него. Казал е голяма част от истината, което очевидно е изненадало някои хора.

"Остава да се изясни кои са извършителите и кои са поръчителите на този взрив", каза още той.

А дали инцидента е инсценировка - трябва да се проверят всички версии много внимателно. Това, което вече е направено, е да се поканят всички партньорски служби, като вече има анализатори на Европол у нас, каза вътрешният министър.

Демерджиев върна към случая "Семерджиев", при който МВР са били обвинени за взетите проби на Семерджиев. Каза обаче, че лично е направил проверка.

"Следствието и прокуратурата трябва да обяснят как са взети пробите му и дали са допуснати нарушения там. Ако са допуснати - кой ги е допуснал и кой ще поеме отговорност и не могат да послужат за целите, за които са взети. Чакам отговор от съответната институция и ако те не отговори, аз ще отговоря", каза Демерджиев.

След развоя по делото "Семерджиев": Има ли пробойни в изготвянето на съдебни експертизи у нас?

За случая с обиска на голо в дискотека в Пловдив заяви, че случаят се проверява и ако се установи, че полицията е съблякла голи 400 души, ще вземе мерки.

По отношение на безопасността по пътищата вътрешният министър беше категоричен, че всичко започва от възпитанието и превенцията, която липсва.

"Тя минава през домашното възпитание, през възпитанието в училище по пътна безопасност, което също липсва, минава през уважението към ценностите, които не зачитаме. Всичко това, пренесено на пътя, носи смърт. Тази смърт вече ни шокира, а това е проявление, което се наблюдава във всички сфери на обществения живот", каза той.

Все пак отчете какво прави МВР - хиляди шофьори са спрени и санкционирани на пътя, на над 25% от предходната година са съставените актове, над 100% е ръстът на заловените пияни и дрогирани.

По думите му обаче полицията не може да реши за няколко месеца проблеми, натрупани през годините назад в обществото. Вече са набелязани 13 мерки, които се прилагат и които са спасили 71 човешки живота.

"Далеч сме от това, което гоним като краен резултат, но върнахме на пътя много повече полицаи. Днес беше решено да се върнат в София 200 полицаи допълнително, които ще извършват патрулна дейност и ще контролират движението по пътищата. Обучихме хиляди полицейски служители, за да могат да санкционират шофьори. Но се оказа, че тези полицаи не са снабдени нито с автомобили нито с съответната техника. Текат десетки процедури за хиляди камери, тестове, поръчват се стотици автомобили, но обществените поръчки са бавен процес. Трябва да се снаряжи полицията, за да може тя да си изпълнява функциите", каза Демерджиев.

МВР обмисля командироването на 200 полицаи в София като подкрепление на СДВР

Заяви, че полицията е само една от системите отговорните за пътната безопасност и стопаните на пътя много често прехвърлят проблемите, които не са решили, на полицията.

"Трагичният инцидент на "Сливница" е точно такъв. Полицията не е виновна, че не е работил светофара, че не е осветено кръстовището, че не е добре маркирано кръстовището, че няма съответните знаци и препятствия, които да осигурят намаляване на скоростта. Не можем за съжаление да обезпечим полицай на всяко кръстовище. Наличните сили на полицията са много малко", каза служебният вътрешен министър.

Каза, че стиска палци България да има редовно правителство, но има високи критерии - не правителство на компромиса, а правителство, което да даде тласък на България. Самият той няма оферта, нито амбиции да бъде част от такова правителство.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се върна към победите в Първа лига след домакински успех над Септември
Берое се върна към победите в Първа лига след домакински успех над Септември
ЦСКА победи Балкан в Ботевград и поведе в полуфиналната серия за титлата в НБЛ
ЦСКА победи Балкан в Ботевград и поведе в полуфиналната серия за титлата в НБЛ