НОВИНИ

МВР обмисля командироването на 200 полицаи в София като подкрепление на СДВР

мвр обмисля командироването 200 полицаи софия подкрепление сдвр
bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 12.05.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

МВР обмисля пренасочването на патрули от различни части на страната към София като подкрепление на патрулите на СДВР. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на извънредното заседание на Столичния общински съвет, посветено на мерките за пътна безопасност и борбата с високата скорост на пътя.

То беше свикано след катастрофана на бул. "Сливница", при която 18-годишен шофьор помете и уби на място млада двойка. Заседанието започна с минута мълчание в памет на загиналите Ани и Явор.

Обмисля се командироването на 200 служители на реда в София, което прави 50 допълнителни патрула, заяви Демерджиев.

"Забелазахме вече няколко пъти, че когато се пренасочат някъде сили и те присъстват трайно на терен, има видими резултати", каза вътрешният министър.

МВР предлага промени в Закона за движение по пътищата, които да разрешат на полицията да използва закономерно всички камери, разположетни на териториите на общините у нас. В България има хиляди налични камери, които в момента МВР не може да се използва заради законовата уредба, каза Демерджиев.

Между 80 000 и 100 000 превишения на скоростта в София са засечени само за месец, каза кметът Йорданка Фандъкова.

"През миналия месец радарите ни са засекли 30 шофьора, които са шофирали с над 130 км/ч по бул. „Т. Александров“ при кръстовището с бул. „Вардар“; 20 шофьори са карали с над 180 км/ч по бул. „България“ при ул. „Флора“; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. „Черни връх“ и 35 шофьори са карали с над 130 км/ч по бул. „Сливница“ при бул. „Инж. Ив. Иванов", изтъкна тя.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви конкретни ангажименти на Столичната община за подобряване на пътната безопасност в града. Те включват поставяне на нови стационарни камери на четирите точки в града с най-много нарушения - бул. "Цар Борис III", бул. "Александър Малинов", бул. "Черни връх", Околовръстния път.

Столичната община е готова да купи и да дари на "Пътна полиция" камери

До месец ще бъдат доставени пет нови мобилни камери за контрол на скоростта, които ще бъдат предоставени на "Пътна полиция". Едната от тях задължително ще е на бул. "Сливница" като Фандъкова е препоръчала тя да е стационарна. Камерите ще предават данни към единния център за обработка на нарушенията към МВР.

Снимки: БТА

На бул. "Сливница" ще бъдат монтирани физически разграничители, защитни острови за пешеходци и изкуствени неравности в локалните платна. Светофарът е възстановен в 24-часов режим като се обмисля това да стане и на други кръстовища.

"Дължим на Явор и Ани, на техните семейства и приятели, на близките на всички жертви на катастрофи, конкретни ангажименти и резултати. Защото така повече не може. На тази война по пътищата, в която се избиват невинни хора, трябва да отговорим с война. И това е война срещу високата скорост. Скоростта убива и нашата задача е да натиснем спирачката. Няма едно решение – нужни са и различните физически ограничители, които общината изгражда, и камерите за скорост с неизбежни санкции от МВР и бързи и справедливи наказания от законодателната и съдебната власт. И, разбира се, законови промени, които да направят възможно всичко, което поемаме като ангажименти. Надявам се, че това се разбира и в Народното събрание ще бъде разгледан Закона за движение по пътищата. Отговорът трябва да е единен, за да се вдигне кракът от педала на газта", заяви тя.

Обмисля се да се въведе работен режим "всичко червено" на светофарните уредби през нощта. Този режим позволява засичането на определен участник в движението, който - ако кара с допустима скорост, преминава на зелен светофар. Ако шофира с по-висока от разрешената скорост, светофарът го спира с червен сигнал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теглят първото класиране за деца в ясли и градини в София
Теглят първото класиране за деца в ясли и градини в София
Андрей Кузманов: Организацията на Световната купа по модерен петобой в София е перфектна
Андрей Кузманов: Организацията на Световната купа по модерен петобой в София е перфектна