НОВИНИ

Северна Корея проведе нов ракетен тест

Северна Корея - ракета
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:34, 28.08.2024
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е ръководил изпитания на подобрена ракетна установка, съобщиха днес държавните медии.

Пусковата установка, е тествана във вторник и е била "технически обновена по отношение на маневреност и концентрирана стрелба", информира държавната новинарска агенция КЦТА.

Подобренията се оказали "полезни по всички показатели, включително нововъведената система за насочване, управляемост и разрушителна сила", посочва КЦТА.

От началото на 2022 г. Северна Корея значително увеличи обхвата на своите оръжейни изпитания, включително изпитания на ракети, които могат да носят ядрено оръжие, и засили реториката си срещу САЩ и Южна Корея, които Пхенян смята за вражески държави. Освен това КНДР засили военното си сътрудничество с Русия.

Във вторник южнокорейски депутат цитира доклад на разузнаването, че Северна Корея може да е изпратила повече от 13 000 контейнера с оръжия за Русия от средата на 2022 г. Южнокорейската информационна агенция Йонхап съобщи, че пратките може да съдържат повече от 6 милиона артилерийски снаряда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наоми Осака се завърна на US Open с успех над Елена Остапенко
Наоми Осака се завърна на US Open с успех над Елена Остапенко