НОВИНИ

Шефът на испанската футболна федерация се обяви за жертва на репресии, протестите срещу него продължават

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:48, 02.09.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Не стихват протестите след скандалната целувка на президента на испанската федерация по футбол - в Мадрид хиляди жени излязоха на демонстрация. Луис Рубиалес целуна капитана на националния отбор за жени Джени Ермосо, след като тя и съотборничките ѝ завоюваха световната титла.

Срещу футболния бос започна разследване по обвинение за "сериозно нарушение". А самият Рубиалес разпространи съобщение до медиите, в което се обяви за жертва на политически репресии.

Испанският върховен административен спортен съд започна разследване срещу футболния бос Луис Рубиалес. Съдиите, обаче, определиха целувката по устните на Джени Ермосо като "сериозно", а не като "много сериозно" нарушение, с което всъщност не допуснаха възможността да бъде отстранен от поста си.

Самият той разпространи изявление чрез испанския вестник "Ел Мундо", в което се определи като "жертва на медиите и политиците". ФИФА го острани за срок от 90-дни, целият отбор по футбол за жени обяви, че няма да играе, докато Рубиалес е начело на федерацията, а испански политици, сред които премиерът ПедроСанчес и спортният министър, го призоваха да се оттегли.

"Подложен съм на безпрецедентен политически и медиен линч. Не само в Испания, но и по света. Въпреки това, усещам все по-голяма подкрепа за мен сред хората на улиците и в социалните мрежи", казва Рубиалес.

Подкрепа по улиците действително има, но за Джени Ермосо. За пореден ден в различни точки на Испания се проведоха шествия под надслов "Важно е да кажеш не!".

"Подобни случки показват механизма за "замитане под килима", който се е превърнал в част от ДНК-то на обществото ни. Ако не се научим да казваме "НЕ", ще продължаваме да допускаме подобен тип насилие", коментира Кармен Мартин, жителка на Мадрид.

Подкрепата си засвидетелстваха и съотборничките на Ермосо, а също и националките на Англия, които загубиха от испанките на финала на Световното. Случаят "Рубиалес" е само върхът на айсберга, казва бившата капитанка на Испания Вероника Бокете.

"Като казвам "върха на айсберга" имам предвид, че това е единственото, което сме видели. Но има още много, проблемът се простира далеч отвъд един единствен човек и неговите действия. Говорим за много по-задълбочен проблем, за нормализиране на подобен вид поведение както в тази федерация, така и навсякъде, където жените - не само спортистките, са обект на подобни действия".

Сред малкото, които публично застанаха зад Рубиалес, беше майка му - Анхелес Бежар, която започна гладна стачка и преди дни беше приета в болница. Ако бъде признат за виновен, Луис Рубиалес може да получи двугодишна забрана да заема ръководни постове в спорта.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър надигра Локомотив София след обрат за първата си победа през сезона
Етър надигра Локомотив София след обрат за първата си победа през сезона
Мартин Сурилов и Здравко Здравков са лидери след първия ден на рали "България"
Мартин Сурилов и Здравко Здравков са лидери след първия ден на рали "България"