НОВИНИ

Класна стая под земята - Бруно Бекман за началото на учебната година в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 02.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Слушай новината

За втори път учебната година в Украйна започна в условията на война. Общо 1300 училища са разрушени от руски удари, а в момента 84% от учебните заведения са оборудвани с бомбоубежища.

Във втория по големина град Харков празненствата за първия учебен ден бяха под земята, в метрото. 60 класни стаи бяха създадени в метростанциите в Харков. От една от тях специално за БНТ предава белгийският журналист Бруно Бекман.

Бруно Бекман: "В Украйна всеки град и всяка област може да решава по какъв начин да започне учебната година и как да се учи. Намирам се под земята в една от 60-те метростанции в Харков, които са предоставени от кмета Игор Терехов, за да могат учениците заедно да посещават училище присъствено. Децата имат избор - могат да се обучават онлайн или два пъти седмично да идват тук, в тази класна стая. Часовете продължават от 9 до 12 часа и от 13 до 16 ч. Зад мен виждате класната стая на 1. клас на 12-и лицей в Харков. Тук децата за първи път в живота си влизат в училище".

Всеки клас има двама учители - предимно жени, защото мъжете са на фронтовата линия. Едната учителка води предимно онлайн часовете, а втората ще учи децата в метростанцията.

"За децата е важно да бъдат заедно в училище, да разберят ролята на училището. За първокласниците не е лесно. За съжаление, по време на война трябва да идват тук под земята, в метрото", казва Надя Половинко - майка на първокласник.

Средно една класна стая е 14 квадратни метра. А причината властите в Харков да изберат метрото и да го превърнат в училище е, че повечето бомбоубежища в града не могат да издържат на смъртоносните руски удари със системите С-300.

Често ракетите, насочени срещу Харков, са изстрелвани от руския град Белгород, който се намира на 35 километра. Всеки път, когато е изстреляна ракета, жителите на Харков и децата, които от понеделник ще учат в метрото, имат едва 45 секунди, за да се спасят от руския удар.

ОЩЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН ОТ УКРАЙНА ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Сурилов и Здравко Здравков са лидери след първия ден на рали "България"
Мартин Сурилов и Здравко Здравков са лидери след първия ден на рали "България"
Карлос Сайнц започва от първа позиция в Гран при на Италия във Формула 1
Карлос Сайнц започва от първа позиция в Гран при на Италия във Формула 1