НОВИНИ

Шок и недоумение в Словакия след опита за покушение над премиера Роберт Фицо (ОБЗОР)

Премиерът е с опасност за живота, а стрелецът е задържан на място

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:00, 15.05.2024
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Слушай новината

Шок и недоумение в Словакия от безпрецедентния опит за покушение над премиера на страната. Новината дойде в късния следобед. Към момента е ясно, че Роберт Фицо е с опасност за живота, между живота и смъртта - като куршумите са попаднали в областта на стомаха, а според някои публикации и в главата на премиера. Покушението е извършено малко след 16:00 часа в град Хандлова - на 180 километра от Братислава. Стрелецът беше задържан на място, а районът - отцепен. Той е 71-годишен мъж - Юрай Цинтула - писател и опозиционер. Това е четвъртият премиерски мандат на Роберт Фицо.

След като през 2018 година беше принуден да подаде оставка заради убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, Фицо се върна на власт през септември миналата година. Нападение срещу самата държава - така словашките политици коментираха покушението. За последен път в Европа покушение над премиер е извършено преди 38 години - в Швеция.

Малко след 16:00 - Хандлова - на 180 км от столицата Братислава. Правителството на Роберт Фицо се е събрало за изнесено заседание в северозападния град. Премиерът се отправя към събралите се негови симпатизанти. Докато се ръкува с тях е покосен от куршуми.

Според местни медии, срещу Фицо са изстреляни най-малко 4 изстрела. Твърди се, че е прострелян в корема, а също така в областта на краката и главата. От вътрешното министерство съобщиха, че е извършен опит за убийство. Охранителите на Фицо веднага го качват в служебния автомобил, минути по-късно е откаран с хеликоптер до болница в Банска Бистрица. Словашкият премиер е бил в съзнание, но състоянието му не позволявало да бъде транспортиран до Братислава.

66-годишната Любица Валкова застанала пред Културния дом още в 10 сутринта. Казва, че полицията не е направила проверка на хората, които се събрали в очакване на премиера:

"Чакахме от сутринта, за да можем да се здрависаме с г-н Фицо. Много се вълнувах, че ще го видя и бях се подготвила да снимам. Изведнъж чухме силен шум - нещо като изстрел и си помислихме, че някой се е пошегувал и е хвърлил пиратка. Чух три изстрела, много бързо един след друг."

В този момент Любица осъзнала, че Фицо е прострелян. 59-годишният премиер се свлякъл върху едно от загражденията и паднал на земята. Секунди след атаката нападателят е задържан. Снимките на 71-годишният мъж, чието име не се съобщава, бяха разпространени веднага. Мотивите му не са известни.

Първа реагира президента Зузана Чапутова, която има противоположни политически позиции с Фицо:

"Физическото нападение срещу премиера, е първо - атака срещу живота на човек, но и нападение срещу демокрацията. Насилието е абсолютно неприемливо. Езикът на омразата, който ни провокира да извършваме такива неща, трябва да спре.

Свикана е извънредна среща на службите за сигурност. Управляващи и опозиция бяха единни в реакциите си.

Петер Зига, зам.-председател на парламента от "Глас - Социална демокрация": "Това е един ужасяващ инцидент, който е нападение срещу демократичните принципи на република Словакия. Никога досега в страната ни не се е случвало подобно нещо."

"Андрей Данко, зам.-председател на парламента от Словашка национална партия: "Не мога да повярвам, че сред нас има хора, способни да прекрачат границите по такъв начин. За мен това нападение е резултат от разделение сред обществото."

Това е нападение срещу самата държава - така от опозицията коментираха опита за убийство.

Бранислав Гролинг, лидер на опозиционната "Свобода и солидарност": "Може и да сме на различни политически позиции, но нападение срещу словашкия премиер, е нападение срещу самата държава. Призовавам гражданите към спокойствие."

Ян Хорецки, член на опозиционното Християндемократическо движение: "Това е ужасен, брутален акт. Зло в чист вид. Реакцията, която би трябвало да имаме, е само една - обществото ни трябва да бъде единно срещу насилието."

Роберт Фицо идва на власт за първи път през 2006 година. Заема премиерския пост три пъти до 2018 година, когато след покушението срещу разследващия журналист Ян Куцияк, е принуден да подаде оставка. През септември миналата година беше избран за четвърти път. С идването си на власт отново, 59-годишният лидер на партията "Посока-социална демокрация" направи завой - първите стъпки на новото му правителство показаха по-умерена позиция спрямо Русия.

снимки: БТА, БГНЕС

Фицо обеща да спре военната помощ за Украйна, но твърди, че не е проруски настроен. Преди седмици неговият кандидат Петер Пелегрини спечели и президентските избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минус 0,3 на сто е инфлацията за април
Минус 0,3 на сто е инфлацията за април
ВУЗ-овете заплашиха да затворят врати, властта спешно отпусна средства (ОБЗОР)
ВУЗ-овете заплашиха да затворят врати, властта спешно отпусна средства (ОБЗОР)