НОВИНИ

Шпионската афера: Защо България е интересна за руските служби

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 23.03.2021
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Шпионският скандал е на фона на едно силно обтягане на отношенията на Запада с Русия и риска светът да влезе в ъгъл на конфронтация с движение по две оси - едната САЩ и ЕС, а другата - Китай и Русия. Това заяви в "Денят започва" журналистът Валерий Тодоров. Той изрази надежда, че с убедителните доказателства, които ще предостави прокуратурата, ще се разсее усещането за движението по политическата конюнктура.

Отзоваването на руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия може да доведе до обезлюдяване на българското посолство, каза още той.

"Това е поредната криза в българо-руските отношения. Факторите са външни, не са свързани пряко с отношенията между България и Русия. Винаги в такава ситуация мен ме е тревожила мярката - доколко тя е адекватна на ситуацията и риска да обезлюдим българското посолство, тъй като ние не разполагаме с такъв арсенал от дипломати, които можем да изпратим в подготвен вид. Това неизбежно ще снижи нивото и на отношенията и на експертната оценка", коментира Валерий Тодоров.

Според политолога Антоний Гълъбов ние имаме проблем с пазенето на информация и с българските служители. В това отношение никой не си прави илюзии, че Руската федерация има своите интереси и ще ги преследва неотстъпно.

"През последните месеци много ясно беше заявено, че Руската федерация ще изгражда отношенията си с България единствено и само на собствения си интерес. Така че ние нямаме работа със самата Руска федерация. Ние имаме проблем с висши позиции в България. В това отношение за мен е важно разследването да достигне категорични изводи и това да е пореден повод да се преосмисли и кадровия подбор, начина на контрол върху тези позиции и цялостната политика за сигурност на информацията, защото ние сме част от Алианса вече 17 години. Ние трябваше да имаме едно цяло ново поколение от офицери по сигурността, които не са толкова склонни да повтарят старите модели на съветските школи. Колко и съвършени да са защитните системи, човешкият фактор е основният", коментира Гълъбов.

Големият проблем е, че ние все още не можем да определим отношението си към Русия, каза още Тодоров.

"Това не е само наш проблем, проблем е и на нашите съюзници. Каква Русия е необходима, стабилна - нестабилна, с Путин - без Путин? Както виждате САЩ вече обявиха, че Русия е враг. Внимателно разграничиха отношенията с Китай. Въпросът е за нас - Русия враг ли е, или не е? Дано този шпионски скандал да не прилича на изгонване на духа на русофилството, което е много силно в България. Много е важно България да си изгради външнополитическите приоритети с по-голяма категоричност. ", коментира Тодоров.

Като положителен знак в цялата история Тодоров посочи, че вече влизаме във фокуса и на руската, и на американската политика. Причините за това са засилен интерес към черноморската зона и Балканите.

"Демократите в САЩ винаги са имали първо по-твърда политика към Русия, второ - по-голям интерес към Балканите и от тук вероятно ще произтичат следващи стъпки, в които България ще трябва да претегли степента си на участие. Трябва да си отговорим на върпоса - Русия е враг или партньор", коментира Влерий Тодоров.

Много по-разумно е да имаме прагматично отношение към Руската федерация, каза Гълъбов.

"Руската федерация не нито Царска Русия, нито Съветския съюз. Това е различна държава със собствен профил, с много ясна геостратегическа ориентация. Прагматичността в отношенията не отменя уважението, респекта и любовта към руската култура. Това са различни неща. Ние имаме проблем вътре при нас. Ние тярвба да поддържаме собсвената си градина в добро състояние", допълни Гълъбов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Димитров, ЦИК: Ще има огромно напрежение при обработването на резултатите от вота
Димитър Димитров, ЦИК: Ще има огромно напрежение при обработването на резултатите от вота
Доц. Иван Иванов: В България няма африкански и френски варианти на COVID-19
Доц. Иван Иванов: В България няма африкански и френски варианти на COVID-19