НОВИНИ

Страната ни поиска отзоваването на още двама руски дипломати

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:16, 22.03.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
посолството русия очевидни непрестанните опити забие клин руско българския диалог
Слушай новината

Страната ни поиска отзоваването на двама руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия. Вече е връчена нота на посланик Елеонора Митрофанова. БНТ научи, че офицерите от руското външно разузнаване Максим Рибкин, първи секретар в посолството на Руската федерация и Александър Зинкин, втори секретар, получавали документи с гриф "НАТО:секретно". Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК.

В хода на разследването е установено, че двамата граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка днес главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

След почти 24 часа заседания, Софийският военен съд остави в ареста и петимата задържани за шпионаж в полза на Москва.

От обвинението твърдят, че са събрали достатъчно доказателства срещу т.н. "резидент" - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, неговият бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, заместник-шефът на дирекцията за бюджета и разходите на армията в Министерството на отбраната - полковник Петър Петров и един действащ служители на военното разузнаване. В ареста остава и съпругата на сочения за лидер на групата Илиев - Галина Илиева, която е с двойно гражданство.

Тя е била връзката на обвиняемите с руското посолство и според доказателствата е предавала на руски дипломати секретните документи. Вторият действащ служител на Военното разузнаване, който е обвинен е с парична гаранция. Той е дал показания, в които е направил пълни самопризнания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Александров посочи кой ще спечели срещата с Швейцария
Петър Александров посочи кой ще спечели срещата с Швейцария
Четири консорциума са подали ценови оферти за строителство на тунела под Шипка
Четири консорциума са подали ценови оферти за строителство на тунела под Шипка