НОВИНИ

Ще има ли пълно затваряне на държавата? (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:21, 12.11.2021
5182
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Пълно затваряне на държавата няма да има, а въведените мерки дават резултат. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Според него заразените в последната седмица са по-малко. Натискът върху болниците намалява. Затова и засега не се налага да получаваме помощ от Европа по Механизма за гражданска защита, който беше активиран преди няколко дни.

В Благоевград свободни легла в ковид реанимацията няма.

"В момента, от разкритите 119 легла, имаме само 4 свободни, като в реанимация от 12 са заети 12 реанимационни легла. От десет дни някъде непрекъснато са заети леглата", заяви д-р Огнян Митев, управител на МБАЛ-Благоевград.

В цялата Благоевградска област следобяд имаше само 2 свободни интензивни ковид легла. От областната болница твърдят, че трудно се снабдяват с част от медикаментите за ковид.

МЗ: Натискът върху болниците е намалял заради ковид зоните

"За съжаление, напоследък започна да се чувства липса на някои медикаменти, с които лекуваме. Урбазон не се намира. Трудно доставяме", допълни д-р Огнян Митев.

От здравното министерство отчетоха, че натискът върху болниците намалява.

"Засега здравната система, от гледна точка на това да се осигурят възможности за болнично лечение на всички пациенти, се справя добре. Има достатъчно легла", добави д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Пикът на тази вълна е отминал, убедени са здравните власти.

"Последната вълна всъщност е най-интензивната и най-продължителната епидемия. За качването до върха ни трябваха 13 седмици. Към момента виждаме, че сме надолу от пика", уточни проф. Мира Кожухарова - епидемиолог, съветник на здравния министър.

"Няма да има локдаун. Мерките, които предприехме с въвеждането на зеления сертификат, дадоха своя резултат. Засега не се налага да получаваме каквото и да било от Европейската комисия", заяви д-р Стойчо Кацаров.

България е на път да закупи и от втория вид моноклонални антитела за амбулаторно лечение на ковид. Страната ни ще поръча и противовирусни таблетки за домашно лечение, които се очаква да са налични у нас през декември.

"Ще бъде предписван на хората за 5-дневен курс на лечение. Би следвало да се използва при пациенти с лека до средна степен на заболяването", поясни Десислава Велковска, директор "Лекарствена политика" към Министерството на здравеопазването.

"На този етап профилактиката с ваксините остава основната възможност на здравните системи за борбата с тази пандемия", каза още Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Здравните власти ще поискат удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната с още 4 до 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Детската Евровизия" - българските представители заснеха клипа към песента
"Детската Евровизия" - българските представители заснеха клипа към песента
Анди Мъри: Играта ми ще се подобри
Анди Мъри: Играта ми ще се подобри