НОВИНИ

Ще има ли решение по казуса с двете ДПС-та?

Нови словесни престрелки по оста Пеевски - Радев

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:47, 07.09.2024
Чете се за: 07:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Словесна престрелка между Делян Пеевски и президента в деня Х за двете коалиции около ДПС - когато изтече срокът да покажат, че партията ДПС не е част от състава им. В позиция Дерян Пеевски написа, че днес "в отчаянието и безпомощността си Румен Радев разкри истинското си лице". Обвини президента, че се намесва в изборния процес като командва ЦИК и притиска политическите партии.

Пеевски отправя специално послание към президента, в което казва, че няма смисъл близките на държавния глава да го търсят Пеевски, нито да се опитват да му осигурят авариен изход от създалата се ситуация, защото нищо няма го да спре "да свали маската на Радев".

Новият сблъсък между президента и Пеевски се разрази докато всички очакват решението на ЦИК за регистрация или отказ на такава на двете коалиции "Движение за права и свободи - ново начало" и "Демокрация, права и сободи - ДПС". Според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва на изборите само в една коалиция. И затова ЦИК поставиха условието коалициите да докажат, че ДПС като партия не е част от състава им. Но и коалициите не отстъпват.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи президента като самозабравил се властник, който отчаяно брани доверения си кръг олигарси и най-вече себе си.

"След осем години, в които Радев присвоява несъразмерна власт, газейки Конституцията, два мандата, в които всички ръководители на служби са под негов контрол, три години, в които управлява еднолично чрез марионетните си правителства, той днес отново поиска цялата власт за себе си и държавата, в услуга на него и доверения му кръг.... Самозабравата на Радев го тласна към явна намеса не просто в политическата система, а в груба и брутална намеса в изборния процес. Един път, подчинявайки ЦИК и днес - опитвайки се да потисне всички партии, участници в изборите. Европа вижда това, нямайте съмнение", коментира Пеевски.

Защо всички политици мълчат, когато виждат какво прави с държавата, пита Пеевски. И допълва, че няма да допусне Радев да спре новото начало. Пеевски се определя като единственият противник на настъплението му като проводник на Русия и Москва.

"Защо не е разкрит "грабежът на века" - фалитът на КТБ? Защо не е осъден Цветан Василев, който заграби 5 млрд. от българските данъкоплатци?! Защо Радев мълча през всичките тези години?! А днес излиза с фризирани думи да призовава кого!? И за какво!? За битка със статуквото!? Статуквото е той - мистър Кеш-Радев", казва Пеевски в позицията си.

Според Пеевски всички служби са подчинени на Радев и затова той е отговорен за всички неразкрити корупционни скандали, за които бяха подавани сигнали и доказателства.

Въпреки условието от ЦИК без стъпка назад - нито фракцията около Пеевски, нито тази около Доган се отказват от ДПС като част от своята коалиция.

"Има един основен принцип в правото - идва от латинско време - pri o tempora, pri e ure - който е пръв по време, е пръв по право. Ние отговорихме на това условие. На второ място - Делян Пеевски и неговата група са изключени от Движението за права и свободи. И не на последно място, разбира се, волата на българските граждани, които са близо 400 000 на последните избори, стои по-високо в българския конституционен ред от повелята на един или друг административен орган. ДПС е едно, единствено, неделимо", заяви Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС.

БНТ: У кого е печатът на партията?

Илхан Кючюк: У нас.

След като двете коалиции не изпълнят указанията на ЦИК - какво можем да очакваме?

"Можем да очакваме отказ от страна на ЦИК да бъдат регистрирани за участие в изборите в този формат", каза доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право.

Според Киселова при оспорване пред ВАС има две възможности. Първата: съдът да укаже на ЦИК да регистрира само едната коалиция. И втората: да не бъде дадена възможност за участие на нито една от двете коалиции в този формат.

БНТ: Кое би натежало при решението на съда - къде е печатът, къде е банковата сметка?

Доц. Наталия Киселова: Предполагам, че и двете коалиции, тъй като се регистрира една и съща партия за участие, единствената разлика би трябвало да бъде кой представлява партията ДПС. Ако обаче има други различия, за които ние не знаем и ВАС изиска от Софийски градски съд съдействие относно печата или банковата сметка, която партията е ползвала или пък от ЦИК в други избори, то тогава и други фактори може да се окажат надделяващи при даване на зелена светлина за регистрация на коалиция с участието на партия ДПС.

След изключването на Корнелия Нинова, процесите в БСП са също толкова динамични.

БНТ: Има ли все пак опасност да се стигне до ситуацията, в която се намира ДПС - госпожа Нинова да внесе подписка и да се опита да регистрира БСП?

Калоян Паргов - "БСП за България": Доколкото чувам, тази подписка върви още преди официалната на БСП от няколко седмици. Доколкото говоря със структурите, има такива предложения към определени членове на нашата партия, които да се включат в подобни листи и доколкото разбирам, има и категорични откази в тази посока - да се прави такъв разкол. Така че искрено се надявам, че няма да стигнем до историята с ДПС, в която да спорим дали да има БСП в някоя коалиция.

Как ЦИК ще реши спора на ДПС предстои да разберем. Заседание на комисията е планирано чак за понеделник, 9 септември, но е възможна промяна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое победи Локомотив в контрола в Пловдив
Берое победи Локомотив в контрола в Пловдив
ДПС около Доган ще подаде жалба срещу указанията на ЦИК във ВАС
ДПС около Доган ще подаде жалба срещу указанията на ЦИК във ВАС