НОВИНИ

Ще има ли Русе общински плувен басейн?

bnt avatar logo
от БНТ
06:41, 29.03.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Русе е единственият голям град в страната без общински спортен басейн. Въпреки спечелените медали русенските плувци тренират в неподходящи условия. Затова много от тях избират да се състезават за други отбори. Община Русе планира изграждането на многофункционален плувен комплекс с кредит от 12 милиона лева, който ще се изплаща 16 години.

Единственият закрит басейн в града в момента се ползва за склад.

"Съществуваше покрит басейн, който е със стандартите, минималните, 25-метров, но той е затворен от 2 години. Колегите от този басейн се преместиха в Спортното училище, там е 17-метров басейн и мога да твърдя, че приключи плуването в града и плуването в нормални условия", заяви треньорът Деян Дончев.

Другият закрит басейн е в гимназията по корабоплаване, но той е само 20 метра и не е подходящ за подготовка на плувци и ватерполисти, дори и от най-малките възрастови групи. А в Русе има 230 картотекирани състезатели. Освен тях в курсове се обучават още 200 деца, но базата е недостатъчна да приеме всички желаещи.

"Всеки ден връщаме деца, връщаме и родители. Няма как в този малък басейн. Не един басейн, три басейна да има в града, пак няма да стигнат", допълни Деян Дончев, старши треньор на Клуб по плувни спортове "Локомотив" - Русе.

Проектът на общината предвижда изграждане на многофункционален комплекс в Парка на младежта, като се реконструира и надгради сега съществуващата база.

"Паркът на младежта е запуснат от десетки години и басейните, които познаваме, са се превърнали като придатък на кръчма. Това за мен не е правилно", коментира кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Идеята е басейните в комплекса да са достъпни както за децата, така и за възрастните, които искат да се занимават с плувни спортове.

"Откритият басейн към момента е спукан и не функционира нормално. Да го ремонтираме. Така ще имаме 50-метров открит басейн, готов за състезания. Другият открит басейн, който е по водна топка, към момента трябва да бъде разширен. Това означава, че ние в голяма част ще запазим тялото му, за да стане 30 на 33 метра и така ще може и на закрито да бъдат провеждани състезания и по водна топка, и по плуване. След което върху него ще се построи сграда, която според мен ще бъде много красива, уникална, емблематична, виждайки нейния релеф и от река Дунав", каза още Пенчо Милков.

Проектът предвижда още да има фитнес, студио за масаж, търговска част, така че комплексът да може да се самоиздържа. Ако получи одобрението на общинските съветници, местната администрация предвижда още тази година да вложи в изграждането на комплекса 2 милиона лева собствени средства.

Репортер: Даниела Василева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ от първо лице: В Харков загинаха хора, които бяха на опашка за вода
Разказ от първо лице: В Харков загинаха хора, които бяха на опашка за вода
Почти 5000 души са убити в Мариупол от началото на войната, 210 от жертвите са деца
Почти 5000 души са убити в Мариупол от началото на войната, 210 от жертвите са деца