НОВИНИ

Щетите от наводненията в Босна са за 25 млн. евро

Това съобщи кметът на най-засегнатата община Ябланица

Босна - наводнения
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:20, 15.10.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Предварителни оценки на катастрофалните наводнения и свлачища в Босна и Херцеговина възлизат на 50 милиона конвертируеми марки (около 25 милиона евро), съобщи днес кметът на община Ябланица Дамир Шабанович, цитиран от босненската национална телевизия БХРТ.

„Предварителните оценки на щетите възлизат на почти 50 милиона марки. Около 200 обекта са засегнати, от които 49 са напълно разрушени, а щети претърпяха и земеделски площи, стопански и обществени обекти“, посочи Шабанович.

„Продължаваме да работим по разчистването на пътищата, осъществяването на нормална комуникация, и решаването на проблема с водоснабдяването и електроенергията“.

Силна буря връхлетя Босна в началото на месеца и предизвика наводнения и свлачища в няколко селища в централните и южните части на страната, като придошлите води нахлуха в домовете на хората, докато спят. Село Доня Ябланица беше почти изцяло затрупано от скали и отломки от каменоломна кариера на хълм над селото след интензивните валежи. Общият брой на жертвите на наводненията и свлачищата е 26 души.

Вчера министърът на енергетиката, минното дело и индустрията на мюсюлманско-хърватската федерация в Босна Ведран Лакич посети Ябланица и посочи, че правителството ще предложи подкрепа на семействата и приятелите на загиналите в наводненията, както и ще компенсира засегнатите за материалните щети.

„Правителството на мюсюлманско-хърватската федерация прави всичко по силите си да осигури покрив над главите на хората в засегнатите райони“, подчерта Лакич и допълни, че екипи работят постоянно за отстраняването на повредите и повторното пускане на тока и водата в селата от общината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нигерия ще бойкотира реванша срещу Либия за Купата на африканските нации
Нигерия ще бойкотира реванша срещу Либия за Купата на африканските нации
Александър Георгиев се отчете с 32 спасявания за Колорадо
Александър Георгиев се отчете с 32 спасявания за Колорадо