НОВИНИ

Силен вятър в Пловдив събори светофар върху кола и микробус

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 18.02.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Общество
Слушай новината

Светофар падна върху автомобил и микробус в Пловдив. Едната кола е била на служба "Охрана на съдебната власт" и в нея е имало трима арестанти с още трима служители. В другия автомобил е пътувал само един човек. Няма пострадали хора, нанесени са единствено материални щети.

Инцидентът се е случил по обед, на кръстовище на булевард "Македония". Районът обичайно е много оживен, тъй като оттук преминават както превозни средства, така и пешеходци.

Светофарната уредба е била стара и след падането ѝ е установено, че е била изгнила. Тя не е устояла на силния вятър, който в Пловдив днес достига до 55 км/ч.

От общината признаха, че в града има проблем със светофарите, защото те са стари, а подмяната им е изключително скъпа. Още от понеделник започва пълна проверка на цялата техническа инфраструктура, която включва светофарните уредби, пътните знаци и указателните табели.

На едно от кръстовищата в район "Южен" Христо Димитров спира с колата си на червено.

"Просто си чаках на светофара за ляв завой, когато светофарната уредба падна върху предната кола и впоследствие удари и моята", разказва потърпевшият.

Микробусът пред Христо е на дирекция "Охрана на съдебната власт". В него пътували трима служители с трима арестанти.

"Няма никой пострадал, нито служители, нито задържани лица... Само са се уплашили. Ние си ги докарахме на съдебни заседания, да не проваляме съдебните заседания с друг автомобил", разказва старши комисар Димитър Грамадников, от РД "Охрана"-Пловдив.

Комбинация от вятър със силни пориви и корозия на металния стълб е довела до инцидента, обясниха от общината.

"Въпросната светофарна уредба, както немалка част от останалите елементи от техническата инфраструктура, са на повече от 20 г. Те са обгрижвани от общината - боядисвани са и на външен вид изглеждат здрави", обяснява Георги Стоилов, директор на общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта".

Кметът на Пловдив също посетил мястото минути след случилото се.

"Поднасям своите извинения, никой не го желае, това е неприятен инцидент", казва Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

А пострадалите вече обмислят да потърсят обезщетение.

"Щетите са много. Тепърва в понеделник ще правим огледи на счупени стъкла, таванът е смачкан целия", обяснява старши комисар Димитър Грамадников.

"Имам само "Гражданска отговорност" и смятам да си търся правата, защото тази "Гражданска отговорност" няма да покрие абсолютно нищо", казва Христо Димитров.

"След като е пострадал от светофарната уредба, която е собственост на общината, има право да предяви своя иск", допълва Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

Падналата светлинната сигнализация ще бъде възстановена след като общината купи нова светофарна уредба, защото не разполага с резервна.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларации от трибуната в НС по случай 149 години от гибелта на Васил Левски
Декларации от трибуната в НС по случай 149 години от гибелта на Васил Левски
Украйна е централна тема на Мюнхенската конференция по сигурността
Украйна е централна тема на Мюнхенската конференция по сигурността