НОВИНИ

Депутатите от бюджетната комисия намалиха бюджета на ВСС, БНТ и СЕМ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:00, 18.02.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите от бюджетната комисия намалиха бюджета на Висшия съдебен съвет, БНТ и СЕМ. Те гласуват закона за държавния бюджет на второ четене. Окончателно държавният бюджет ще бъде гласуван в пленарната зала другата седмица.

ВСС: Орязването на бюджета е противоконституционно, ще браним с всички законови средства независимата съдебна власт

20 млн. лева от съдебната система ще бъдат насочени към БАН. Там ще се разпределят на проектен принцип. Намалява се и бюджетът на СЕМ, парите ще са насочени към културните центрове на България в чужбина.

Бюджетът на БНТ се намалява с 2 млн. лева. Вносителят на предложението - Любомир Каримански, предлага средствата да бъдат насочени към симфоничния оркестър на БНР и служителите на музеите.

Бюджетната комисия в НС обмисля намаление на парите на БНТ за кино

По думите му бюджетът на обществената телевизия не е изработен обосновано. Срещу намалението се обявиха от опозицията с аргумент, че се създава лошо впечатление. Финансовият министър Асен Василев коментира, че ще се промени начинът по който се финансират както БНТ, така и БНР чрез създаването на Фонд "Радио и телевизия".

"Като тръгна процесът на актуализация на Бюджета миналата година, която приехме септември месец, за първи път се запознах със сагата Фонд "Радио и телевизия", който 20 години, както казва г-н Каримански, не е създаден, тогава започна в Министерството на финансите работа по механизъм този фонд да бъде създаден. Точно, за да няма такъв тип дискусия, да си има независимо финансиране от Фонд "Радио и телевизия". По време на втория служебен кабинет не бях министър на финансите, сега нямахме техническо време да довършим работата, но аз лично поемам ангажимент по време на актуализацията да предложим механизъм за Фонд "Радио и телевизия", така че той най-накрая да заработи и да си имаме независими медии с независимо финансиране", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Нали не предвиждате да въведете такса "телевизор" за българските граждани", попита Радомир Чолаков, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Не такса "телевизор", работим по други механизми свързани с разпространението на програмите, както и на интернет услугите и всички други останали", отговори Асен Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна е централна тема на Мюнхенската конференция по сигурността
Украйна е централна тема на Мюнхенската конференция по сигурността
Стефан Янев: След разговори със САЩ ще станат ясни компенсациите за F-16
Стефан Янев: След разговори със САЩ ще станат ясни компенсациите за F-16