НОВИНИ

Украйна е централна тема на Мюнхенската конференция по сигурността

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:10, 18.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

Украинската криза е централна тема на откритата днес Мюнхенска конференция по сигурността. За 58-ми път форумът събира около 600 световни лидери в политиката, науката и бизнеса. За първи път от 1999 г. в конференцията няма да има руско участие.

Очаква се българският министър-председател Кирил Петков да проведе редица двустранни срещи.

3500 полицаи следят за реда по време на международната конференция в Мюнхен, която се провежда в луксозния хотел "Байришер Хоф".

Темата за Украйна беше засегната още в откриващата реч на генералния секретар на ООН.

"С концентрацията на руски сили около Украйна, аз съм дълбоко разтревожен за нарасналите спекулации за военен конфликт в Европа. Все още мисля, че той няма да се случи, но ако избухне ще бъде катастрофален", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Украинският президент Зеленски, американският вицепрезидент Камала Харис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са сред участниците в т.нар. "Давос по въпросите на сигурността". Големият отсъстващ е Русия. Представителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че причините за това са различни, но и че форумът в Мюнхен е загубил обективността си.

Според наблюдатели конференцията е повод за Запада да покаже единство спрямо Русия.

"Различията трябва да се решават чрез диалог, чрез дипломация. Ние сме разтревожени, че това не е пътят, който Русия предприема. Всичко, което виждаме през последните 24 - 48 часа, е част от сценарий, който вече е в ход за създаване на фалшиви провокации, за да може после да се отговори на тези провокации и като резултат да се извърши нова агресия срещу Украйна", коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Западните сили са единни в подготовката на "безпрецедентни санкции" срещу Русия. В случай на атака срещу Украйна всички възможности са на масата, включително и газопроводът "Северен поток 2", каза германският първи дипломат Аналена Бербок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен вятър в Пловдив събори светофар върху кола и микробус
Силен вятър в Пловдив събори светофар върху кола и микробус
Депутатите от бюджетната комисия намалиха бюджета на ВСС, БНТ и СЕМ
Депутатите от бюджетната комисия намалиха бюджета на ВСС, БНТ и СЕМ