НОВИНИ

Сийка Милева за разбитите канали за нелегални мигранти: Извършват се претърсвания на адреси и автомобили

сийка милева разбитите канали нелегални мигранти извършват претърсвания адреси автомобили
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Извършват се претърсвания и изземвания от адреси, както и автомобили за лица, които ги ползват и обитават и за които има данни, че са свързани с каналджийската дейност", заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите ѝ обект на разследване са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора от Турция през България, Сърбия, Румъния и от там за страни от Централна и Западна Европа.

Проверяват се и лица, за които има данни, че са организирали транспортирането на чужденците, тоест лицата, които са набирали шофьорите, които са транспортирали шофьорите от точка А до точка Б. Проверяват се и лица, за които има данни, че са осигурявали помещения, в които временно са се настанявали мигрантите.

Сийка Милева поясни, че в момента правоохранителните органи имат добро взаимодействие.

"За изминалата година сме свидетели на рязко увеличение на миграционния натиск. Само за периода от 1 януари 2022 година до 31 декември се забелязва петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница в сравнение с 2021 година", допълни Сийка Милева.

Тя уточни, че има и увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната. "Това са граждани предимно от Афганистан и Сирия, като напоследък се установяват и граждани на Мароко", добави Сийка Милева. По думите ѝ само за миналата година са образувани 1006 досъдебни производства.

"Внесените в съда обвинителни актове са 523, повдигнати са обвинения на общо 940 лица. Броят на осъдените лица за каналджийство е 590, като има едва 4 лица, които са получили оправдателни присъди за цялата отминала година", каза още Сийка Милева.

Следствието: Не искаме разследването по случая Nexo да се политизира

Във връзка с компанията Nexo Сийка Милева заяви, че все още се издирват двамата обвиняеми,които са обявени за международно издирване.

По думите ѝ предстои назначаването на множество експертизи, изпращане на молби за правна помощ до различни държави, заповеди за разследване, търси се съдействието и на различни чуждестранни служби и прокуратури.

Каква е дейността на компанията Nexo?

Назначен е международен одит, който да провери дейността на Nexo през последните години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салернитана уволни Давиде Никола след загубата с 2:8 от Аталанта
Салернитана уволни Давиде Никола след загубата с 2:8 от Аталанта
Почина актрисата Джина Лолобриджида
Почина актрисата Джина Лолобриджида