НОВИНИ

Скандал на полумаратона в Китай: Африканци са пуснали местен състезател да победи

Организаторите на полумаратона в Пекин започнаха разследване на резултатите от тазгодишното издание на състезанието.

скандал полумаратона китай африканци пуснали местен състезател победи
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:22, 16.04.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Организаторите на полумаратона в Пекин започнаха разследване на резултатите от тазгодишното издание на състезанието, след като се появи сериозно съмнение, че африкански бегачи са намалили темпото, за да бъдат задминати и победени от местна звезда.

Африканците водеха в огромна част от състезанието и изглеждаше, че някой от тях ще грабне победата, но най-добрия китайски бегач на дълги разстояния се придвижи пред тях малко преди финалната линия и спринтира към победата, което предизвика обществени спекулации, че резултатът е бил нагласен.

Доста онлайн-реакции демонстрираха сериозни подозрения относно състезанието, след като видео от последните моменти от неделния полумаратон Mengniu Beijing Half Marathon се разпространи в социалните мрежи. Късно снощи организаторите на бягането излязоха с изявление, че ще проучат целия случай.

"Организационният комитет отдава сериозно значение на вълната от мнения на обикновени хора относно резултатите на състезанието. Създаден е специален екип, който ще проведе разследване и анализът от тази проверка ще бъдат оповестен своевременно", се казва в изявление на Спортното бюро на Пекин, което отговаряше за полумаратона.

Извън изявлението обаче, те не пожелаха да коментират пред медиите целия случай.

Хе Чжъ, който спечели маратона на Азиатските игри и държи китайския национален рекорд в дисциплината, изоставаше зад трима бегачи от Кения и Етиопия, а те вече бяха наближили финала. След това на записа се вижда, че един от бегачите изглежда прави жест на останалите да намалят, докато китаецът ги изпреварва и рязко спринтира към финалната линия.

Вече в родината си - един от въпросните състезатели Уили Мнангат от Кения, каза пред BBC Sport Africa, че са позволили на Хe да спечели, но те са били наети да тичат като пейсмейкъри и не са се състезавали с крайна цел победа. В протокола обаче и тримата са влезли като официални атлети, а не като пейсмейкъри.

"Не бях там, за да се състезавам. Моята работа беше да определям темпото на целия полумаратон и да помогна на момчето от Китай да спечели, като му задавам по-висок критерий. За съжаление обаче, той не постигна целта си, а именно да постави нов национален рекорд в дисциплината", каза още Мнангат.

Резултатът на спорния победител е 1 час, 3 минути и 44 секунди, което е с почти минута по-слабо постижение от националния рекорд на Китай.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Панев, ПП-ДБ: Служебният кабинет става все "по-борисовски" и все "по-пеевски"
Владислав Панев, ПП-ДБ: Служебният кабинет става все "по-борисовски" и все "по-пеевски"
Корупционни върхове и безнаказаност в България през изминалата година
Корупционни върхове и безнаказаност в България през изминалата година