НОВИНИ

Емил Затопек - героят на Олимпийските игри в Хелзинки (ВИДЕО)

С петте си олимпийски титли семейство Затопек е една от най-успешните олимпийски фамилии. 

емил затопек героят олимпийските игри хелзинки
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 04.10.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Чешкият локомотив - Емил Затопек. Героят на Олимпийските игри в Хелзинки 1952. Запознава се с леката атлетика случайно и почти насила на 18 години, докато работи във фабрика за обувки в Злин. 4 години по-късно обаче вече е рекордьор на Чехословакия в бяганията от 2 до 5 хиляди метра, а след още 4 години участва на Олимпийските игри в Лондон 1948, където печели титла на 10 хиляди и сребро на 5 хиляди метра. След Игрите се жени за копиехвърлячката Дана Ингрова, с която са родени в един и същи ден - 19 септември 1922 г.

Успехът на Затопек идва благодарение на тежката тренировъчна програма, която той сам си прави - тренира с военни обувки, за да му е по-леко на състезания. На Игрите в Хелзинки 1952 бегачът от Чехословакия е в стихията си. Побеждава на 10 хиляди метра. След това печели и на 5 хиляди - дубъл, непостиган от 40 години. Триумфът на семейството е пълен, след като минути след успеха му, Дана Затопкова взима златото на хвърляне на копие. В деня преди маратона Затопек решава да направи своя дебют в тази дисциплина. И не само, че стартира, ами и побеждава, като постига троен олимпийски триумф в най-дългите бягания, невиждан и до днес.

„Много хубаво е чувството да спечелиш, цялата церемония по награждаване, да свири националния химн. И като се сетиш колко хора у дома се гордеят с твоя успех.
Програмата на Олимпийските игри в Хелзинки беше чудесна за състезателите в дългите бягания. Първият ден беше бягането на 10 000 метра, след това ден почивка, на следващия ден сериите на 5000 метра, още ден почивка, после финала на 5000, два дни и след това маратона“, спомня си Емил Затопек през 1992 г.

Контузия му пречи да защити адекватно титлата с в маратона в Мелбърн, завършва шести. Дана Затопкова печели още едно олимпийско отличие - в Рим 1960, почти на 38 години. След отказването си тя започва да работи като треньорка, а тай служи в армията, откъдето е уволнен след Пражката пролет през 68-ма, заради продемократичните му позиции.

Принуден е да работи 7 години в геоложко предприятие във вътрешността на страната далеч от семейството си. След промените е реабилитиран. С петте си олимпийски титли семейство Затопек е една от най-успешните олимпийски фамилии.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС и НСА подписаха договор за сътрудничество
БФС и НСА подписаха договор за сътрудничество