НОВИНИ

Майкъл Джонсън - изумителният атлет с неподражаем стил на бягане

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
01:40, 07.10.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Майкъл Джонсън е един от големите олимпийски герои в спринта. Американецът е носител на 4 златни медала от най-големия спортен форум, към които прибавя и 8 титли от световни първенства. С неподражаемия си стил на бягане – с изправена стойка и къса, ритмична крачка, той оставя уникален печат в историята на леката атлетика.

Роден през 1967-ма в Далас, Джонсън дебютира на световното първенство в Токио през 91-ва, където триумфира на 200 м и е фаворит за победата на Олимпийските игри в Барселона.

За нещастие той и агентът му получават хранително натравяне в испанския град 2 седмици преди началото на състезанията и това повлиява фатално на неговото представяне, като го оставя извън финала. Джонсън все пак печели злато като част от американския квартет на 4х400 м. На шампионата на планетата през 93-та в Щутгарт побеждава и в индивидуалното, и в щафетното бягане на 400 м.

Две години по-късно в Гьотеборг е във вихъра си, като печели три световни титли – на 200 метра, като остава на 7 стотни от рекорда на планетата, на 400 м, където само 10 стотни го делят от върховото постижение и в щафетата 4х400. На всички е ясно, че това е генерална репетиция преди Игрите в Атланта 1996.

Месец преди олимпийските състезания подобрява 17-годишния рекорд на Пиетро Менеа на 200 м с 19,66.

Целта му е да спечели невиждан дотогава в мъжката атлетика дубъл – на 200 и 400 м. В бягането на една обиколка побеждава с олимпийски рекорд – 43,49. Три дни по-късно на финала на 200 метра Майкъл Джонсън прави нещо изумително, като пробягва дистанцията за 19 секунди и 32 стотни, с цели 34 стотни по-добро от собственото му върхово постижение на планетата.

Това постижение остава начело на класациите 12 години до появата на Юсейн Болт. Джонсън не успява да участва в щафетата на 4х400 заради мускулно разтежение. В периода до Сидни той печели още два златни медала от световни първенства на 400 м, с което титлите му на планетата в тази дисциплина стават 4 поредни.

При последната, в Севиля през 99-та подобрява световния рекорд и в тази дисциплина – 43 секунди и 19 стотни, постижение, останало начело в класацията 17 години. На Игрите на хилядолетието в австралийския град Майкъл Джонсън отново е неотразим на 400 м, с което слага звезден финал на своята изумителна кариера.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран отмени ограниченията за полетите
Иран отмени ограниченията за полетите