НОВИНИ

Скандалът около кметицата на столичния район "Красно село"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:34, 22.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
председателят сос поиска отстраняването кметицата красно село
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Върховният административен съд потвърди решението на антикорупционната комисия, че кметът на столичния район "Красно село" е в конфликт на интереси.

По време на пандемията Росина Станиславова наема временно на работа дъщеря си срещу сумата от 284 лв. бруто, която да помага в разнасянето на храна в третия най-голям район на столицата. Според съда това е конфликт на интереси, а според кмета - атака:

"Понеже ние пуснахме писмо до МФ и до МТС, които са водещи в тези проекти, получихме утвърдителен отговор на нашата теза, с което да постигнем промяна на решението на СОС, с което се включват и останалите райони. От там започна и атаката срещу мен. С този скалъпен сигнал, манипулиран от г-н Георги Георгиев. Сезирала съм г-жа Фандъкова за проверка, но проверка не ми е известно да е направена до този момент", каза Росина Станиславова.

Според председателя на СОС преди две години е получена жалба за злоупотреби по проекта. Назначен одит ѝ е от СО.

"Г-жа Станиславова си е изплатила близо 10 000 на себе си като ръководител на проекта. На второ място, че е сключила договор със свързано лице. Впоследствие установихме, че това е дъщеря ѝ. Имаме решение на ВАС. Решението ще бъде изпратено до общинската избирателна комисия. Като избирателната комисия е тази, която на базата на закона трябва да прекрати пълномощията", каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Срещу Росина Станиславова се водят още две съдебни дела за конфликт на интереси, включително за това, че адвокати, наети от нея в постоянни комисии в общината са я представлявали пред съда и в лично качество. Постът на Станиславова временно ще бъде зает от някой от заместниците ѝ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович все още чака отговор дали ще може да играе в Индиън Уелс и Маями
Новак Джокович все още чака отговор дали ще може да играе в Индиън Уелс и Маями
Станимира Петрова с категоричен успех на старта на Купа "Странджа"
Станимира Петрова с категоричен успех на старта на Купа "Странджа"