НОВИНИ

След аварийното кацане в София - стигнаха ли българските туристи до Египет

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:24, 22.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Извънредна ситуация на Летище София тази сутрин. Самолет, излетял в посока Египет със 137 пътници на борда, беше принуден да кацне аварийно заради технически проблем. Пострадали няма. От авиокомпанията - "България Еър", заявиха, че не е имало опасност за живота и здравето на пътниците.

137 пътници тази сутрин в 7:30 ч са се качили на самолета в посока Египет, но половин час след излитането самолетът прави завой, капитанът съобщава, че има технически проблем и ще се наложи аварийно кацане.

В такива случаи има строга процедура какво точно трябва да се направи - капитанът е сигнализирал Спешна помощ, че предстои аварийно кацане. Така 13 линейки и пожарни екипи са дошли на Терминал 2 в готовност да окажат помощ, ако е необходимо. За щастие, такава помощ не се е наложила, самолетът е кацнал нормално. Пътниците са изведени и след това качени на друг самолет.

От "България Еър" казаха за БНТ, че авариралият самолет е само на 10 години и не изясниха какъв точно е техническият проблем.

Един от тези 137 пътници в самолета се оказа и един от продуцентите на новините на БНТ - Геновева Радева. Че ще се стигне до авария подсказвало само едно нещо:

При излитането силно замириса на керосин, но нямаше никакви необичайни шумове, разказва Радева.

Половин час до пътниците стигнало съобщението, че се налага да се върнат.

Бяхме някъде над Пирин, когато капитанът съобщи, че трябва да се върнем обратно в София, защото има малък технически проблем. По-късно стана ясно, че е отказал единия от двигателите, допълва Геновева Радева.

13 линейки и пожарни екипи тръгнали към Терминал 2. Кацането било безпроблемно и от авиокомпанията казват, че не е имало опасност за здравето на пътниците. Те били свалени, а "България Еър" подготвила другия си самолет и нов екипаж. Каква е причината за повредата на двигателя- от компанията отказаха да коментират.

Развръзката за пътниците дойде след около три часа престой на летището.

Вторият самолет на "България Еър" излетя към Египет. И за радост стигна благополучно - около 4 часа след планираното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Всеки сигнал за подслушване трябва да се провери
Радев: Всеки сигнал за подслушване трябва да се провери
ГЕРБ за подслушваните политици: Активно мероприятие (ОБЗОР)
ГЕРБ за подслушваните политици: Активно мероприятие (ОБЗОР)