НОВИНИ

След корупционния скандал в ЕП: Започва спешна процедура за отнемане на имунитета на двама евродепутати

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:01, 02.01.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
европарламентът готви заведе дело заради бездействие
Слушай новината

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е започнала спешна процедура за отнемане на имунитета на двама евродепутати във връзка с корупционния скандал, разтърсил институцията в началото на декември. Това се случва след искане на белгийските съдебни власти. Първите стъпки вече са факт, но в пленарна зала това ще бъде оповестено в първия възможен момент - на 16 януари, се уточнява на сайта на ЕП.

Най-големият корупционен скандал, който гръмна в Европарламента

Европарламентът не съобщава имената на депутатите, но според белгийски медии това са белгиецът Марк Тарабела и италианецът Андреа Коцолино, и двамата от групата Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Имената на Тарабела и Коцолино нашумяха около скандала "Катаргейт". Белгийските власти разследват мащабна схема, при която евродепутати и техни съветници са получавали пари и скъпи подаръци, като в замяна са лобирали в ЕП за интересите на определени държави - в случая за Катар и за това, страната да спечели правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол, както и облекчаване на визовия режим за емирството.

ЕП предприема действия спрямо Катар и се ангажира за повече прозрачност

По случая е задържана Ева Кайли - тя беше един от заместник-председателите на ЕП, преди да бъде отстранена от поста след избухването на скандала. По време на първата пленарна сесия на ЕП за тази година, председателят Мецола ще представи плановете си за реформи на институцията, които включват преразглеждане на настоящите правила и подобряване на вътрешната вътрешната комуникация и правоприлагането. Председателят на Европарламента иска процедурата за свалянето на имунитетите на двамата депутати да приключи до 13 февруари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инфантино: Ще искаме от всяка страна да кръсти свой стадион на Пеле
Инфантино: Ще искаме от всяка страна да кръсти свой стадион на Пеле
Катастрофа затруднява движението в Кресненското дефиле (ВИДЕО)
Катастрофа затруднява движението в Кресненското дефиле (ВИДЕО)