НОВИНИ

Най-големият корупционен скандал на Европарламента

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:05, 17.12.2022
Чете се за: 14:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Грандиозен скандал по високите етажи в Брюксел - с главни участници евродепутати и Катар. И съмнението, че е прекрачена крехката граница между лобизъм и корупция.

Роберта Мецола, председател на ЕП: "Нека бъде ясно - Европейският парламент и европейската демокрация са атакувани".

Ерик Маркарт, група на "Зелените" и Европейския свободен алианс: "Това не е случай само на Ева Кайли. Той засяга всички нас".

Михалис Димитракопулос, адвокат на Ева Кайли: "Нейната позиция е, че не е получавала подкупи, невинна е. Катар не е имал нужда от нея и тя няма какво да предложи на Катар".

Мисия на Катар към ЕС: "Държавата Катар категорично отхвърля всякакви опити да бъде свързвана с обвинения в неправомерно поведение".

Всичко започва с куфар, пълен с огромно количество евробанкноти. Мъжът, който го носи, е причакан от белгийската полиция. Той е бащата на зам.-председателя на ЕП Ева Кайли. Това е началото на мащабната акция, започнала на 9 декември, при която са задържани няколко представители на евроинституцията. Така гръмва скандалът.

"Федералната прокуратура започна разследването преди няколко месеца. То е по подозрения за корупция, пране на пари и престъпна организация. Потенциалната корупция е от държава от Персийския залив към Европейския парламент. Целта е да бъде направен опит за промяна на политическите или икономическите решения на Европарламента", заяви Ерик ван Дойсе - говорител на Федералната прокуратура на Белгия.

Съмненията са, че Ева Кайли и още трима италианци, включително друг евродепутат, са приемали големи суми пари и подаръци, за да лобират в полза на Катар, включително за Световното първенство по футбол, за сключването на сделки за катарски газ за Европа и безвизово пътуване на катарците в Шенген.

"Брюксел освен политически център на Европа, е и център на много интереси, най-вече икономически. Броят на лобистките организации, на представителства на големи компании и неправителствени организации, които представителства в Брюксел е много голям", каза Метин Казак, бивш посланик на България в Катар и бивш евродепутат.

Те са няколко хиляди, включително мозъчни тръстове, корпорации и граждански платформи и всички се стремят да влияят върху начина, по който се изготвят европейските закони. От миналата година регистрацията на лобистките организации практически е задължителна - само така получават достъп до сградите на институциите на ЕС за срещи с членове, комисари, държавни служители и за участие в експертни групи.

Всички регистрирани лобисти подписват кодекс за добро поведение и отговарят за действията си. В него изрично е записано, че лобистите трябва да се въздържат от предлагане на подаръци под каквато и да е форма. Но скъпи вещи с вероятен произход от Арабския полуостров и близо милион и половина евро в брой са открити при акцията на белгийската полиция, при която са претърсени домове и офиси на служители на ЕП.

"Обвиненията са много сериозни. Необходимо е разследване, което да покаже какво точно се е случило, за да стане ясно какви да са последиците за хората, получили парите, но също и за тези, които са ги платили. Поука трябва да има и за европейските институции, за да не се допуснат никога повече подобни скандали. Доверието е най-ценното нещо за Европейския парламент. Разбирам защо хората са гневни. Членовете на Парламента и хората, които работят тук, печелят доста пари и няма нужда да бъдат корумпирани. Особено в момент, когато много хора страдат от кризата в Европа", заяви Ерик Маркарт, група на Зелените и Европейския свободен алианс.

44-годишната Ева Кайли, която се оказа в центъра на скандала, е популярно лице в родната си Гърция. Завършва архитектура в престижния Солунския университет, има магистърска степен по международни и европейски отношения от университета в Пирея. И докторантура по международна икономическа политика. За кратко е общински съветник. Между 2004 и 2007 г. води новините в голямата частна телевизия Мега.

На 29 г. става най-младият депутат в гръцкия парламент. През 2014 г. кариерата ѝ прави завой към Брюксел - избрана е за евродепутат от Групата на социалистите и демократите, запазвайки тази позиция до европейските избори през 2019 г. После става един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент - до отстраняването ѝ от поста заради разследването за корупция. Член е на делегация на Европарламента, натоварена със задачата да развива отношенията на ЕС с Арабския полуостров.

Кайли открито подкрепя либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт и участва в гласуването в парламентарната комисия по правосъдие и вътрешни работи - въпреки че не е неин член, правилникът на ЕП го позволява.

Ева Кайли посещава Катар малко преди откриването на Световното първенство по футбол и пламенно защитава реформите в страната. Твърди, че Доха е лидер при спазването на трудовите права. Позицията ѝ драстично се различава от тази на институцията, която представлява. Катар остро е критикуван за условията на работа. На 24 ноември ЕП прие резолюция, с която изразява съжаление за смъртта на хиляди работници при подготовката на световното първенство и настоя за обезщетения за семействата им.

"Световната купа в Катар всъщност е доказателство за това как спортната дипломация може да постигне историческа трансформация на страна с реформи, които вдъхновиха целия арабски свят. Те се ангажираха с визия и се отвориха към света. Въпреки това някои тук са опитват да ги дискриминират. Те ги тормозят и обвиняват в корупция всеки, които говори с тях. Но все пак приемат газ от тях. Все още има компании, които печелят милиарди там", коментира Ева Кайли - евродепутат (21 ноември 2022 г.).

Катар, който днес не крие амбициите си да е ключов играч на международната сцена, извървява дълъг път от палатките на бедуините, разпънати на малката територия с оскъдна вода и екстремни горещини, до откриването на петрола, който променя всичко.

"Държавата се нарежда сред най-богатите в света с най-голям доход на глава от населението от близо 138 хиляди долара. Разбира се, бидейки държава, която изнася основно природен газ - тя е първият в света износител на втечнен газ и третият в света производител на природен газ, възможностите на тази държава са много големи от гледна точка на финансови потоци", заяви Метин Казак, бивш посланик на България в Катар и бивш евродепутат.

Със суверенен фонд в размер на 450 милиарда долара, Доха с лекота развива т.нар. "дипломация на чековата книжка" или още "дипломация на Ролекса" при сключването на сделки или решаването на кризи. Според френски медии само през миналата година са били подарени 100 луксозни часовника. Катар има амбицията да се утвърди на международната сцена, домакинствайки много международни културни, спортни и политически събития, което повишава популярността и авторитета на държавата.

"Разбира се, това предизвиква и различни проблеми и дори завист от страна на съседни държави и съседни монархии, които са по-големи по население и територия и имат сходни амбиции", каза Метин Казак.

Малката държава успя да убеди дори ФИФА да ѝ даде престижното домакинство на Световното първенство по футбол, въпреки сериозните минуси, като например невъзможността то да се проведе през лятото заради горещината. В резолюцията от 24 ноември членовете на Европарламента дори открито заявиха, че процесът на присъждане на домакинството на Мондиала не е бил прозрачен.

"Решението беше грешка. От самото начало бях против Катар, защото страната е твърде малка, за да организира световно първенство с участието на 32 отбора", заяви Сеп Блатер, бивш президент на ФИФА (9 ноември 2022 г.).

Катар е подложен на ожесточени критики, главно за условията на труд.

"Откакто спечелихме честта да сме домакин на Световното първенство, Катар е мишена на безпрецедентна кампания, на каквато никоя друга страна домакин не е била подлагана", каза Шейх Тамим бин Хамад ал Тани, емир на Катар.

Хората са другият голям актив на страната, в която близо 90% от населението са чужденци. За 10 години са привлечени 1 милион чуждестранни специалисти, включително от България, като представителите на малката българска общност заемат сериозни позиции в различни сектори, дори в спорта.

"Т.нар. "сини якички", както наричат работниците по строежите, техните условия има още какво да се желае, за да достигнат до стандартите на Международната организация по труда, но нека не забравяме, че наскоро там беше открит и специален офис на МОТ, която отблизо следи прогреса на Катар в покриването на поне основните критерии и основните принципи за качеството и условията на труд на чуждестранните работници", заяви Метин Казак, бивш посланик на България в Катар и бивш евродепутат.

Катар отрича обвиненията. Гръцкият адвокат на Ева Кайли също обяви, че тя е невинна.

"Тя изрази съжаление заради реакцията на колегите ѝ от Европейския парламент, които застанаха срещу нея. Решението ѝ да посети Катар не е лично, а решение на Европарламента със съгласието на Европейската комисия и върховният представител на ЕС за външните работи г-н Борел", коментира Михалис Димитракопулос, адвокат на Ева Кайли.

Европейският парламент отне правомощията на Кайли.

"Решението беше взето с безпрецедентна бързина. Това е моето послание, че всичко ще става бързо и при пълна прозрачност и зачитане на закона", заяви Роберта Мецола, председател на ЕП.

Европейският парламент преустанови всякаква работа, свързана с Катар.

"Въпросът за визовата либерализация засяга четири страни - Еквадор, Оман, Катар и Кувейт. Не виждам възможности през следващите години Катар да получи облекчения за визовия режим. Трябва да бъдем сигурни, че цялата процедура не е повлияна от външни влияния", заяви Ерик Маркарт, група на Зелените и Европейския свободен алианс.

"Това е случай, който тепърва ще има своя отзвук и ще се говори за него. Но той е може би само върха на айсберга", коментира Метин Казак, бивш посланик на България в Катар и бивш евродепутат.

Ева Кайли остава в ареста поне до Коледа. Тя беше изключена от гръцката ПАСОК. Агенцията за борба с прането на пари замрази всичките ѝ активи в Гърция. Според гръцки медии тя притежава шест недвижими имота, три автомобила, 463 000 евро в сметки, инвестиции в размер на 2,4 милиона евро, няма заеми, на нейно име в Атина е регистрирана компания за недвижими имоти. Криминално разследване срещу нея започна и гръцката финансова прокуратура.

Заедно с Кайли беше задържан и партньорът ѝ, от когото има дъщеря - италианецът Франческо Джорджи. Той е парламентарен сътрудник в групата на социалистите и демократите, специалист по въпросите на човешките права и външните работи. Бащата на гръцката евродепутатка, който беше изненадан с куфара с пари, остава на свобода и срещу него няма повдигнати обвинения. Парите в куфара на бащата и тези, открити в дома на Кайли, са изтеглени от банка в Белгия, твърдят местни медии. Очаква се тези улики да ускорят разследването.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска свалянето на имунитета на гръцката евродепутатка. В съобщението на Европейската прокуратура се изтъква като аргумент подозрение за измами в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на парламентарните надбавки и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници.

За Европарламента предстои да направи обстойна проверка на регистъра си за прозрачност. По-дългият и труден процес е връщането на доверието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър победи драматично Монтана във волейболната Суперлига
Хебър победи драматично Монтана във волейболната Суперлига
Лука Модрич ще продължи да играе за Хърватия
Лука Модрич ще продължи да играе за Хърватия