НОВИНИ

След мощния трус: Много от пострадалите в Мароко са в тежко състояние

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:06, 11.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Трета безсънна нощ за жителите на Мароко. Надпреварвайки се с времето, спасителите се опитват да открият още оцелели. Досега е потвърдена смъртта на 2 122 души. Ранените са около 2 500. Много от пострадалите при земетресението в Мароко са в критично състояние.

Високо в планината, край епицентъра на земетресението, надпреварата с времето става все по-отчаяна. Хората разравят с ръце отломките, молейки се да открият близките си живи и надявайки се тежката техника да пристигне скоро. Пътищата до отдалечените селище все още са трудно проходими.

- Навсякъде се усеща миризма на трупове. Някои хора получиха помощ, но има села, особено в планинските райони - те не получиха нищо.

В Тафехахте, едно от най-пострадалите селища, мъж и жена проклинат петъчна вечер. Хамид и съпругата му вечеряли с децата си. Мъжът помолил по-големия син да му донесе нож, за да разреже пъпеш. 8-годишното дете влязло в кухнята, когато земята се разтресла. Родителите му и по-малкия му брат изскочили навън. Къщата, обаче, се срутила върху големия син. Вчера беше открито тялото на детето:

- Лежеше под 2 метра отломки.

Хамид и съпругата му са от малкото оцелели в селото. Около 200 души, половината от жителите на Тафехахте са загинали, другата половина са в болници.

В Маракеш, оцелели разказват, че купчини от отломки могат да се видят на много места в Стария град. Градът обаче, не е сринат, много сгради са оцелели. Хората продължават да спят по улиците, страхувайки се от повторни силни трусове.

снимки: БТА

В спасителните операции се включиха и чужди екипи. Мароко прие помощ от Арабските емирства, Катар, Великобритания и Испания. Франция, САЩ и други страни също са в готовност да изпратят спасителни отряди в кралството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се резултатите от пробите на питейната вода в района на Царево
Очакват се резултатите от пробите на питейната вода в района на Царево
Слънчево време в началото на седмицата, температурите отново се повишават
Слънчево време в началото на седмицата, температурите отново се повишават