НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Агенцията за социално подпомагане се самосезира за възрастна жена

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:53, 03.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Агенцията за социално подпомагане се самосезира след репортаж на БНТ. В понеделник ви разказахме за възрастна жена, прикована към леглото, която беше оставена без грижи, след като асистентът ѝ беше приет в болница. Оказа се, че има начин такива ситуации да не се допускат.

Преди два месеца животът на 82-годишната Росица Григорова драматично се променя. Губи крака си, тъй като страда от тежка форма на диабет. Преди две седмици личният ѝ асистент е приет в болница. От общината казват, че няма кой да я замести.

Възрастна жена на легло остана без грижи заради недостиг на лични асистенти

"Не мога да се боря сама. Те как могат да ми отговарят така като ме виждат в какво положение съм, че аз съм длъжна да си намеря и не ги интересувало", споделя Росица Григорова.

Всъщност това не е вярно - според правилата на програмата именно общината трябва да намери заместник. Още на следващия ден след излъчването на репортажа от Агенция социално подпомагане посещават възрастната жена.

"Сутринта във възможно най-ранния час посетихме жената с началник отдел "Хора с увреждания и социални услуги". Нямам представа защо кметът не ни е сигнализирал, винаги би могло да се реагира с асистентската подкрепа, но се надявам това да не продължава така и да има механизъм, по който да се назначава заместваща грижа", допълни Елка Бонева, директор Дирекция "Социално подпомагане" - Възраждане.

"Жената ми каза, че с каквото може ще помогне, ако имам някакъв проблем да се обадя, за да може да реагира", добави Рипсиме Чтчян, личен асистент.

"Това, което ми обещаха е, че ще имам човек, когато Рима е болна или пък отпуска да си вземе", каза още Росица Григорова.

Както се оказа, когато има желание, решение може да се намери.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Желко Копич: С общи усилия ще върнем отбора към по-добри дни
Желко Копич: С общи усилия ще върнем отбора към по-добри дни
Сапьори влязоха в складовете за боеприпаси край Карнобат - какво показаха огледите
Сапьори влязоха в складовете за боеприпаси край Карнобат - какво показаха огледите