НОВИНИ

След репортаж на БНТ за схема за търговия с имоти - протест в Пазарджишко

разследват схема измами земеделска земя цел строеж фотоволтаици
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Ангел Узунов
22:49, 01.03.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

След репортаж на БНТ за схема за търговия с имоти в Пазарджишко върху които се изгражда фотоволтаичен парк представители на ловно-рибарски дружества излязоха на протест.

Те се обявяват срещу изграждането на фотоволтаични централи върху земеделски земи и в горите, където се развъжда дивеч. Протестиращите настояват за незабавни законодателни промени.

Десетки риболовци, ловджии, земеделски стопани, граждани и стопани на земеделска земя от Пазарджик и областта излязоха на протест. Обявяват се срещу разполагането на фотоволтаични панели и унищожаването на плодородни земи и животински популации в областта.

"Притеснението на хората идва от това, че с това строителство се увреждат местообитанията на дивеча и на практика има опасност за опазването на природата, по-скоро за нейното унищожаване", заяви инж. Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ.

Ловците са притеснени, защото вече са загубили голяма част от ловните площи и от обработваемите земеделски земи в землищата на селата Априлци и Сбор.

"Инвестиционните намерения са направени така че, ако всичко се реализира, цялата област ще бъде опасана с фотоволтаични паркове, което тотално ще унищожи местообитанията на дивеча, ще спре миграцията, ще промени климата и ще срине цялата екосистема на населените места в региона", допълни Евгени Абаджиев.

След репортаж на БНТ Окръжна прокуратура - Пазарджик започна разследване по схема за търговия с имоти именно в площите на въпросния фотоволтаичен парк.

"Няма актове, няма обвиняеми, няма нищо. Няма невинни, виновни. Не се знае какво се случва", коментира Момчил Момчилов, пострадал от схемата.

За да се избегне поглъщането на нови плодородни площи в страната, протестиращите искат законови промени, които да контролират безразборното строене на фотоволтаици.

Те настояват за строг контрол и ясни норми. Искат още самозалесените гори да бъдат вкарани под защитата на Закона за горите, същите да не могат да бъдат изсечени и да бъде забранено построяването върху тях на нови фотоволтаици.

Хората се надяват на диалог с управляващите и спешни законодателни
промени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски пожар в Тексас взе жертви
Горски пожар в Тексас взе жертви
Юго Умбер детронира шампиона Медведев в Дубай
Юго Умбер детронира шампиона Медведев в Дубай