НОВИНИ

След скандала с "покупката" на депутати от ИТН - реакции и коментари

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:46, 05.09.2021
6080
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Политически престрелки в неделния ден - отзвук от твърденията на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, че Татяна Дончева е предлагала 500 000 лв. за "покупка" на депутати от партията на Слави Трифонов. Коментарът на Бойко Борисов бе, че в държавата има само хаос, скандали и корупция. Корнелия Нинова определи ситуацията в държавата като политическа лудост. Любомир Каримански от ИТН също коментира.

Бойко Борисов, заяви, че ГЕРБ няма да допусне да бъде заметен скандалът около Татяна Дончева, развихрил се след вчерашните твърдения на Тошко Йорданов.

"Заместник-председателят на парламента пише на листче за депутат по половин милион. По моите сметки им трябваха 30 депутата, за да направят правителство. 30 по 500 прави 15 милиона ресурс. Откъде? ", попита Борисов.

"Аз се чудя как този блюстител на правото министър Рашков, че си намразих името покрай него, не се самосезира. Да прати ГДБОП, да прати ДАНС... Радев и премиерът не се намесиха. Той казва, че на листче пред камери за депутат... кой е този депутат, къде е това листче, къде се случи това. Защо г-н Йорданов, който говори за ГЕРБ, че е мафиотска структура, като истински мафиот мълчи дни наред и чак вчера споделя за този колосален подкуп от половин милион за депутат", допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов попита и защо мълчат партиите на протеста в лицето на Хаджигенов и Мая Манолова. Каза, че от ГЕРБ ще попитат и кой колко е платил, за да бъде свалена охраната на главния прокурор. За пореден път обвини президента Радев, че се държи като диктатор, който нарушава Конституцията, поставяйки ултиматуми на депутатите.

Бойко Борисов: Защо Тошко Йорданов чак вчера сподели за този колосален подкуп за депутат?

Председателят на бюджетната парламентарна комисия отрече пред медиите той да е депутата, на когото Татяна Дончева е давала пари, за да разцепи парламентарната група на ИТН.

Последният човек съм, който се занимава, интересува и би искал с политическо интригантство в парламента. Но другото е по-важно че аз не мога да отмина с мълчание обидите и нападките към Ива Митева от страна на Татяна Дончева. Смятам, че са непристойни и смятам, че не стана ясно кой е храст, защото възможно е храстът да е и тя. Толкова години в политиката и ако беше брулена като дърво от вятър и всичко останало, то трябваше да знаем това дърво какво е родило, какво е създало държавата. А ние видяхме само в годините бурени и храсти, каза Любомир Каримански, депутат от "Има такъв народ".

Нинова: Едва ли е работа на служебен кабинет да се занимава с политически проекти

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък нарече ситуацията в държавата политическа лудост на фона на тежко социално напрежение във всички сектори.

Партиите на протеста се занимават с това кой къде ходил ,какво правил и какво пазарувал. Служебни министри вместо да отговорят адекватно на тези проблеми, се занимават с партийно строителство, а решенията са лесни, заяви лидерът на БСП.

Нинова коментира още, че всеки е в правото си да прави политически проекти, но едва ли е работа на служебни министри да се занимават с това.

Но ще изчакаме още малко да видим дали ще стане факт, защото към момента това е само неофициална информация. Единствената сериозна позиция беше на премиера Стефан Янев, който каза, че би подкрепил двамата министри и би гласувал за тях, ако направят проект. Но да изчакаме до седмица две ще стане ясно. Разбира се, много е важна позицията на президента, обясни Нинова.

На въпроса дали БСП биха подкрепили Румен Радев за втори мандат, тя отговори:

Ние вече сме изразили такава позиция, така че въпросът в момента не стои, но да видим как ще се развият нещата в следващите седмици.

Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България

Пред БНР служебният финансов министър Асен Василев заяви, че докато е министър няма да участва в политически проекти, а след това ще види дали има съмишленици, с които може да направят неща, с които да помогнат на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров през сълзи: Играхме като колектив
Ясен Петров през сълзи: Играхме като колектив
Първа победа за България под ръководството на Ясен Петров
Първа победа за България под ръководството на Ясен Петров