След стрелбата в Колорадо: Байдън иска забрана на автоматични оръжия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:46, 24.03.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Съединените щати Джо Байдън се обяви за забрана на автоматичните оръжия и по-строг контрол за носенето им. Той отправи призива след две масови стрелби в рамките на седмица, последната от които с десет жертви.

Поредната стрелба в САЩ стана повод да се възобнови дебатът за правото да се притежава и носи оръжие в страната. Пандемията временно спря подобни атаки - през миналата година са регистрирани само две стрелби. Предходните години обаче те са били в пъти повече - между 10 и 12.

Президентът Джо Байдън заяви, че законодателите не бива да чакат и минута повече, за да подходят със здрав разум и да спасят американски животи, като се наложи повече контрол над оръжията.

"Това не е и не трябва да бъде партиен проблем. Това е американски проблем. Ще спаси животи, американски животи. Трябва да действаме. Необходима е забрана за автоматичните оръжия", каза Джо Байдън, президент на САЩ.

При последната стрелба в супермаркет в Колорадо загинаха десет души, сред които първият отзовал се на сигнала полицай - 51-годишният Ерик Тали, баща на седем деца. В негова памет жители на Боулдър поставиха цветя върху полицейски автомобил.

Сред жертвите е и 23-годишен босненец, чието семейство пристига в САЩ през 90-те, бягайки от гражданската война. Загиналите десет души са на възраст между 20 и 65 години. За убийството им е обвинен 21-годишният Ахмад ал Аливи Ал Иса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Балкан (Ботевград) е на 1/4-финал за Купата на ФИБА-Европа
Балкан (Ботевград) е на 1/4-финал за Купата на ФИБА-Европа
Летищата във Варна и Бургас получиха здравна акредитация от Международния съвет на летищата
Летищата във Варна и Бургас получиха здравна акредитация от Международния съвет на летищата