НОВИНИ

Думи от колеги и приятели за Татяна Лолова: Жена - слънце, чудовище на сцената, идол

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 24.03.2021
Чете се за: 05:32 мин.
Още
Слушай новината

Ден след като България загуби своята Царица на смеха - великата и неповторима Татяна Лолова, част от най-близките колеги на актрисата гостуваха в "Денят започва", за да споделят спомените си за нея като човек, приятел и огромен сценичен талант.

Изключителна актриса! Няма думи за такъв талант и кариера както в театъра, така и в киното, сподели кинокритикът проф. Божидар Манов.

Татяна Лолова има 51 роли във филми и тв сериали, играе още в първите български комедии през 1964 г., но и роли в друг диапазон, като "Звезди в косите, сълзи в очите" и "След след края на света". А какво да кажем за "Опасен чар" на Иван Андонов - изключителен филм с плеяда актьори, допълни проф. Манов.

Тя притежаваше умението да разгъва своя актьорски талант през много широко ветрило на форми и жанрове, каза още той.

При нея имаше нещо вродено - да те посрещне с усмивка. Българинът като не му е добре, няма да е така... но при нея такова нещо не съществуваше - когато те види, тя те приема и тръгва един разговор... Таня беше велика жена! Тя беше едно чудовище на сцената, страхотна артистка, с такъв чар! А колко красива беше преди години, тя и накрая си остана красива с годините си, сподели актьорът Светослав Пеев.

Преди години направихме една група да обиколим българите в чужбина с една естрадна програма от Монреал през Щатите, навсякъде където има българи. Бяхме с Тодор Колев, Парцалев, Калоянчев, Татяна, Стояна и нашия колега Митко Стефанов, който беше нашата пролука към света, защото знаеше английски... Страхотно пътуване - хората плачеха, радваха се, върна се назад в спомените си Славчо Пеев.

България скърби за великата Татяна Лолова

Отиде си един човек, който допринесе много за комедията в България, каза актрисата Албена Михова.

Таня Лолова беше много слънчева жена, много топла, приемаше младите актьори, толерираше ги. Ще е много жалко, ако хората в България не знаят своите комици, първоидоли, защото тя беше моят идол за комедията, гледала съм абсолютно всички нейни филми стотици пъти от малка. Тя много ще ми липсва, защото беше и приятелка. Ще липсва много и на българския театър и българското кино.

Моля се да имам роли, колкото нейните, допълни Михова.

Тя имаше огромен комедиен талант, но беше и изключително добър човек с огромно чувство за самоирония, коментира проф. Манов.

Има много актьори с дълга кариера и десетки роли, но тези със среден талант някак пригаждат ролите към себе си. Но актриса като Татяна Лолова - с аурата на огромния си талант тя така осветява ролите си, че те стават бляскави и не се забравят, каза кинокритикът.

За Татяна Лолова с усмивка и обич

Жена - слънце, човек с такава усмивка, че може да ти каже всичко! Всичко беше истинско при нея, всичко което правеше, допълни Славчо Пеев.

А дали зад усмивката на Татяна Лолова понякога все пак се е криела и малко тъга?

Като добросъвестен и морален човек тя не искаше с тъгата си да натъжава другите, сподели проф. Манов.

Тя винаги е различна, имаше такава богата палитра. Играех с нея в пиесата "Свекърва" - тя страшно ми помагаше и излизаше от своя образ, след което пак влизаше, припомни си играта на сцена заедно с Татяна Лолова нейната колежка Албена Михова.

Вижте последната филмова роля на Татяна Лолова. Неизлъчени още кадри от сериала на БНТ "Порталът" (ВИДЕО)

Блестящият талант на Татяна Лолова зрителите на БНТ ще могат да видят тази пролет в новия сериал "Порталът", където актрисата снима последната си филмова роля.

Сериалът "Порталът" на БНТ с режисьор Илиян Джевелеков мисля, че отново ще ни развълнува. Слава Богу е завършен и мисля, че през април ще можем отново да гледаме Татяна Лолова, каза проф. Манов.

Сбогом и поклон, Татяна Лолова!

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски въведе санкции срещу трима евродепутати
Зеленски въведе санкции срещу трима евродепутати
Оправдано ли е покачването на цената на горивата у нас?
Оправдано ли е покачването на цената на горивата у нас?