НОВИНИ

Сбогом и поклон, Татяна Лолова!

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:04, 23.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Татяна Лолова си отиде. Голямата актриса почина днес на 87 години.

Артистичният свят я изпраща с посмъртен "Икар" за цялостно творчество. А небето сигурно я посреща с усмивка - такава, каквато тя ни даряваше приживе.

В петък - 26 март, Сатиричният театър организира почит към голямата актриса под надслов "Цвете за Таня".

България скърби за великата Татяна Лолова

Безкрайно талантлива, слънчева, влюбена в театъра, в хората. Всеотдайна и на сцената и в живота. . Даваше сила с това, което прави на сцената и в живота. Намираше думи и жест за да подкрепи другите. Благодареше на другите, за това, което правят. Великата Татяна Лолова оставя безкрайна следа на сцената и на екрана. Нейните истории няма да се повторят. Горди сме, че я имахме и остава завинаги в сърцата ни.
Тук в Сатиричния театър тя раздаваше усмивки, талант и енергия. И направи своя втори дом и наш. В петък от 11 часа с цвете и думи ще се простим с великата актриса, с "Цвете за Таня" ще изразим нашата почит.С много любов събрахме мигове от яркото й присъствие на сцената и екрана.

"Усмивката прави красиво лицето. Каквито и черти да имате, ако няма усмивка, било явна, било вътрешна, не може да бъдете красиви. Студена е красотата е ненужна, не топли. Искам да бъдете топли, колкото и да е зле!".

Сцената я обича - от началото в Русенския театър, Сатирата - където е първата актриса в новосформираната трупа, Театър "София", Театър 199 . Със знакови роли в "Юбилей", Женитба, "Старомодна комедия" "Нищо не помня"... Хитовият ѝ моноспектакъл "Дуенде" се радва на препълнени салони повече от 10 години в Театър 199 и в турнетата у нас и по света. "Корабът нощ" в Театър "Азарян" е сред последните й роли.

Спомен за Татяна Лолова от нейната първа сцена в Русенския театър

"Аз съм от тия, дето всичко обичат" казваше голямата Таня Лолова и остана вярна на актьорската мисия.

"Той се раздава докрай и трябва да вярва, че може с добрината и с красотата на изкуството и същността си да помогне на тези хора, които са родени в такъв красив край и имат толкова добри черти."

На големия екран омайва с "Опасен чар", "Сиромашко лято, "Бон шанс, инспекторе", "Топло", "Пътуване към Йерусалим".

Публиката я обожава, критиката е очарована. Най-големите награди от 70-те години до днес оценяват таланта й - заслужил и народен артист, Орден "Кирил и Методий" III степен, "Аскер", Орден "Стара планина". Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество.

"Радвайте им се, говоря за актьорите. Радвайте се на актьора докато е жив и здрав, и има сили. Той обича да играе до последния си дъх."

Безценните й роли и истории запечата и в книгите си "1/2 живот" и "Дневници и делници".

Златните роли на Татяна Лолова в архива на БНТ

Любимката озарява и малкия екран - с телевизионния театър и новогодишните програми. Посрещнахме новата 2021-ва с нейната усмивка в "Новогодишна щръклица" по БНТ.

Последната й роля е на чаровната буржоазна дама Леля Зорка в новия сериал на БНТ "Порталът". Ще я видим скоро, ще очакваме онази неповторима усмивка и енергия, с която толкова години зарежда сцената и екрана.

Вижте последната филмова роля на Татяна Лолова. Неизлъчени още кадри от сериала на БНТ "Порталът" (ВИДЕО)

Аплодисменти, поклон!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златните роли на Татяна Лолова в архива на БНТ
Златните роли на Татяна Лолова в архива на БНТ
Всички 28 области у нас са в "червена зона" - заразените с COVID-19 се увеличават
Всички 28 области у нас са в "червена зона" - заразените с COVID-19 се увеличават