Сбогом и поклон, Татяна Лолова!

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:04, 23.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Татяна Лолова си отиде. Голямата актриса почина днес на 87 години.

Артистичният свят я изпраща с посмъртен "Икар" за цялостно творчество. А небето сигурно я посреща с усмивка - такава, каквато тя ни даряваше приживе.

В петък - 26 март, Сатиричният театър организира почит към голямата актриса под надслов "Цвете за Таня".

България скърби за великата Татяна Лолова

Безкрайно талантлива, слънчева, влюбена в театъра, в хората. Всеотдайна и на сцената и в живота. . Даваше сила с това, което прави на сцената и в живота. Намираше думи и жест за да подкрепи другите. Благодареше на другите, за това, което правят. Великата Татяна Лолова оставя безкрайна следа на сцената и на екрана. Нейните истории няма да се повторят. Горди сме, че я имахме и остава завинаги в сърцата ни.
Тук в Сатиричния театър тя раздаваше усмивки, талант и енергия. И направи своя втори дом и наш. В петък от 11 часа с цвете и думи ще се простим с великата актриса, с "Цвете за Таня" ще изразим нашата почит.С много любов събрахме мигове от яркото й присъствие на сцената и екрана.

"Усмивката прави красиво лицето. Каквито и черти да имате, ако няма усмивка, било явна, било вътрешна, не може да бъдете красиви. Студена е красотата е ненужна, не топли. Искам да бъдете топли, колкото и да е зле!".

Сцената я обича - от началото в Русенския театър, Сатирата - където е първата актриса в новосформираната трупа, Театър "София", Театър 199 . Със знакови роли в "Юбилей", Женитба, "Старомодна комедия" "Нищо не помня"... Хитовият ѝ моноспектакъл "Дуенде" се радва на препълнени салони повече от 10 години в Театър 199 и в турнетата у нас и по света. "Корабът нощ" в Театър "Азарян" е сред последните й роли.

Спомен за Татяна Лолова от нейната първа сцена в Русенския театър

"Аз съм от тия, дето всичко обичат" казваше голямата Таня Лолова и остана вярна на актьорската мисия.

"Той се раздава докрай и трябва да вярва, че може с добрината и с красотата на изкуството и същността си да помогне на тези хора, които са родени в такъв красив край и имат толкова добри черти."

На големия екран омайва с "Опасен чар", "Сиромашко лято, "Бон шанс, инспекторе", "Топло", "Пътуване към Йерусалим".

Публиката я обожава, критиката е очарована. Най-големите награди от 70-те години до днес оценяват таланта й - заслужил и народен артист, Орден "Кирил и Методий" III степен, "Аскер", Орден "Стара планина". Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество.

"Радвайте им се, говоря за актьорите. Радвайте се на актьора докато е жив и здрав, и има сили. Той обича да играе до последния си дъх."

Безценните й роли и истории запечата и в книгите си "1/2 живот" и "Дневници и делници".

Златните роли на Татяна Лолова в архива на БНТ

Любимката озарява и малкия екран - с телевизионния театър и новогодишните програми. Посрещнахме новата 2021-ва с нейната усмивка в "Новогодишна щръклица" по БНТ.

Последната й роля е на чаровната буржоазна дама Леля Зорка в новия сериал на БНТ "Порталът". Ще я видим скоро, ще очакваме онази неповторима усмивка и енергия, с която толкова години зарежда сцената и екрана.

Вижте последната филмова роля на Татяна Лолова. Неизлъчени още кадри от сериала на БНТ "Порталът" (ВИДЕО)

Аплодисменти, поклон!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Златните роли на Татяна Лолова в архива на БНТ
Златните роли на Татяна Лолова в архива на БНТ
Всички 28 области у нас са в "червена зона" - заразените с COVID-19 се увеличават
Всички 28 области у нас са в "червена зона" - заразените с COVID-19 се увеличават