НОВИНИ

Всички 28 области у нас са в "червена зона" - заразените с COVID-19 се увеличават

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:59, 23.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Ръстът в броя на заразените с COVID-19 води до все по-силен натиск върху здравната система.

Всички 28 области в страната вече са в червено - това означава, че няма регион, в който заболеваемостта да е под 150 на 100 хиляди души, включително и в Търговище.

Пети ден броят на настанените в болница се задържа над 8000 души. На много места вече се чувства недостиг на болнични легла.

Най-голямата болница в Благоевград вече не приема спешни пациенти. Хирургичното отделение се превърна в COVID зона.

"С изключение на гастро отделението и родилния сектор на акушер-гинекологичното отделение, във всички други отделения има болни с COVID", заяви Огнян Митев, директор на "МБАЛ-Благоевград".

В Гоце Делчев капацитетът от дни е изцяло запълнен. Във Варна са на границата - обмисля се поредно увеличение на леглата за COVID пациенти.

"Естествено болниците започнаха веднага със звъненето по телефона, че нямат възможност, тъй като повечето от тях поемат спешността на целия Североизток освен всичко друго. Буквално вчера след дълги молби на колегата от Шумен приехме още пет човека от област Шумен", допълни областният управител Стоян Пасев.

Следващите 10 дни ще бъдат изключително тежки, ако този ръст на постъпващите в болница се запази, смятат от местния щаб. Болниците трудно ще издържат, затова се обмисля вариант, при който да се хоспитализират само най-тежките случаи.

"Поне тези, които не се нуждаят толкова спешно от болнично лечение да не бъдат приети в болницата. Тези, които почувстват подобрение на третия ден, да се изписват, тъй като натоварването ще бъде осезаемо", добави Стоян Пасев.

94% от наличните легла в Бургас са заети. В Ямбол заетостта достига 98 процента. Няма детско COVID отделение и при нужда децата се извозват до Бургас или Стара Загора.

"От определените до този момент 82 легла за неусложнени случаи в болница "Св. Пантелеймон" са заети 79 легла. От леглата за интензивно лечение от 9 определени легла са заети 8 легла", съобщи Донка Желева - главен секретар на РЗИ-Ямбол.

Близо една трета от всички близо 9000 хоспитализирани са в столицата. На пръстите на едната ръка се броят свободните легла в болница "Токуда" - а тя разполага с 350. В ИСУЛ днес имаха едно свободно интензивно легло, в "Свети Иван Рилски" - нито едно. Притеснителна е ситуацията в "Пирогов", ВМА, "Света Анна". Според здравния министър болничната система се справя с натоварването.

"Системата удържа на този натиск и ще направим цялата организация, че да издържим и да не сме като държави като Гърция и да искаме помощ по отношение на реанимацията", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

14-дневната заболеваемост в страната надмина 640 души на 100 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сбогом и поклон, Татяна Лолова!
Сбогом и поклон, Татяна Лолова!
Кузманов не загуби сет срещу №241 в света
Кузманов не загуби сет срещу №241 в света