НОВИНИ

Русия - тема номер 1 на срещата на външните министри на страните от НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:39, 23.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Отношенията с Русия са сред основните теми на срещата на външните министри на страните от НАТО. Справяне със заплахите, които идват от Русия и Китай и съживяване на трансатлантическия военен съюз - това обеща американският държавен секретар. Антъни Блинкен е част от срещата в Брюксел, която продължава и утре.

След 4 трудни години в отношенията САЩ отново се завръщат към ангажиментите си към НАТО. Това беше първото послание на Блинкен в Европа.

"Дойдох в Брюксел, защото Съединените щати искат да възстановят отново партньорството си, най-вече с нашите съюзници от НАТО. Искаме да вдъхнем нов живот на Алианса, за да бъде той силен и ефективен срещу заплахите на деня", заяви Блинкен.

В съвместно изявление, прието днес, външните министри от НАТО заявиха, че агресивните действия на Русия представляват заплаха за трансатлантическата сигурност. Утре Русия е тема номер 1 на срещата.

Окончателно решение за изтегляне на мисията на НАТО от Афганистан не беше взето.

"Няма лесно и безопасно решение, трябва да се подготвим за всяка възможност. Ще вземем всички мерки за сигурността на нашите войски", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Антъни Блинкен отново подчерта, че Вашингтон е против проекта "Северен поток". Столтенберг каза, че в НАТО няма единна позиция по въпроса. Според него и други държави възразяват срещу проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов не загуби сет срещу №241 в света
Кузманов не загуби сет срещу №241 в света
Петокласник от родопско село написа помагало по химия за 7. клас
Петокласник от родопско село написа помагало по химия за 7. клас