НОВИНИ

След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност

Вижте хронологията на трагичното събитие

bnt avatar logo
от БНТ
21:22, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

От изпепелените складове за фойерверки в близост до село Гара Елин Пелин продължават да се чуват спорадични взривове.

Напълно унищожени са 5 от складовете, в шестия, който се намира на известно разстояние, се смята, че се съхраняват около 2 тона тротилов еквивалент. Екипите на място от снощи се борят, за да предотвратят възможността огънят да възпламени и него.

Опитите да се стигне до хората, останали в горящите сгради, до момента са неуспешни, а начинанието много рисковано, макар и с военна техника.

Предполага се, че двама души са там. Единият е синът на собственика. Днес много от евакуираните от Гара Елин Пелин се завърнаха по домовете си, някои констатираха щетите, нанесени от ударните вълни и осколките.

Късно снощи почина 49-годишният експерт от Минно-геоложкия университет Петър Шишков, а неговата дъщеря, за чийто живот се борят лекарите в "Пирогов", е с 85 процента изгаряния.

Вижте още в прякото включване на Виктор Борисов.

Мощен гръм в района на Елин Пелин отеква надалеч. Хората са изплашени, не знаят какво се случва.

"Помислих, че пада самолет честно казано, много силен взрив и се уплаших", коментира Николай Стоянов.

Не след дълго става ясно, че взривът е дошъл от база с 6 склада за фойерверки, които се намират на по-малко от километър от последните къщи на село Гара Елин Пелин и на около два километра и половина от Елин Пелин. Първият взрив отеква вчера около 18:20 ч. в склад в началото на базата.

"Аз съм човекът, който подаде сигнала в 18:25, понеже съм бивш служител на районното, обадих се направо в районното, може би за 5-6 минути дойде полицията, след около 2-3 минути дойде пожарната, веднага след нея пристигна и линейката", сподели Румен Керимов.

След края на работното време в складовете останали охранител, доцент Петър Шишков, 20-годишната му дъщеря, 22-годишният син на собственика и 60-годишен служител на фирмата. След първия взрив охранителят пръв се втурнал да помага на пострадалите.

"Той е пристъпил към мястото на взрива и е успял буквално да извлече момичето и мъжа, впоследствие 6 доблестни пожарникари, които бяха на терен, поеха огромен риск за живота си, влязоха буквално в гърмящия горящ епицентър и извадиха първо доцента, впоследствие извадиха момичето в окаяно състояние", заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Проучване на обстановката с дрон и два опита за навлизане в складовете със специални машини, за да бъдат спасени другите хора още снощи правят екипи на армейско сапьорно подразделение.

"Така наречените "пустинни котки", бронирани машини, с тях влязохме, за да е безопасно за хората, които влезнахме вътре. Решихме, че може да има живи хора и шанс да бъдат спасени и трябва да се направи такова нещо", допълни Валентин Радев, експерт по взривове.

И двата опита са неуспешни, а според експерти температурата в складовете надхвърля 1000 градуса по Целзий. Следват нови и нови взривове.

Огънят прехвърля разстоянието до складовата база на голяма верига магазини, възниква пожар и там. Телефоните звънят с предупреждение от системата BG Alert с призив за евакуация.

Взривовете продължават през цялата нощ. Усилията са насочени към голям склад, за който се твърди, че е пълен с взрив с два тона тротилов еквивалент.

"Има един склад, който е с количество, наподобяващо на досега гръмналото. Този склад засега е запазен, целта ни е да го запазим в цялостния си вид, да не приеме той взрива на останалите складове", добави комисар Кирил Желев, дирекция "Специални операции и борба с тероризма".

В борбата с огъня се включват и 2 хеликоптера. Около два часа по-късно обаче са отзовани заради опасност от химическа реакция между водата и веществата в складовете. В готовност да пристигнат на място са специализирани военни части.

"Ще дойдат чак от Белене. Това е специализирано формирование, разполага с роботи, инженерни специалисти, които могат да окажат помощ най-вече по разузнаване на терена с роботи", заяви бригаден генерал Станимир Йорданов, директор на Дирекция "Операции и подготовка" в Щаба на отбраната.

Човешка небрежност е една от версиите за взривовете.

"Имаме информация, че професорът, който е бил на място, е правил подготовка на пиротехника за някакво тържество в днешния ден, но най-вероятно се касае за човешка небрежност", коментира Димитър Кангалджиев, главен секретар на МВР.

Огънят вече само тлее, но гърмежите продължават.

"Действията, които ще се извършват, всички действия в местопроизшествието, те ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж, тоест просто няма възможност как да се започне най-рано да се работи на самото произшествие", каза още вътрешният министър Калин Стоянов.

В районите на Елин Пелин и село Гара Елин Пелин се правят просеки, в случай че се сбъдне най-лошият сценарий за взрив на последния 6-и склад. Вероятността това да се случи остава малка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Тунчев: Не се представихме добре, но имахме щастието да вкараме гол
Александър Тунчев: Не се представихме добре, но имахме щастието да вкараме гол
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър