НОВИНИ

След взривяването на язовира: Водата от ВЕЦ "Нова Каховка" отнася противопехотни мини

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:39, 08.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Под вода са около 600 квадратни километра в южната Херсонска област на Украйна след разрушаването на язовира "Нова Каховка", 68 процента от залетите райони са на левия бряг на Днепър в районите, окупирани от Русия, съобщи украинският губернатор.

Наводнени са над 14 000 къщи, евакуирани са 4300 жители, предава ТАСС. По руски данни има петима загинали. Украинският президент Зеленски посети наводнените райони в Херсонска област.

Скъсването на стената ще има катастрофален ефект върху откриването на противопехотните мини в района, предупреди Червеният кръст.

Мините създават риск не само за населението, но и за хората, които пристигат на помощ. Преди са били известни рисковите зони, но сега мините са отнесени по течението и могат да се взривят при контакт с отломки, посочва украинското командване.

Хуманитарна катастрофа в Украйна заради взривения язовир - очаква се водите да спаднат след 10 дни

Наводнени са 30 населени места, потопени са 2000 домове в регионалната столица Херсон, която е под украински контрол. Налага се евакуация на повече от 40 000 души. Киев и Москва взаимно се обвиняват за рухването на стената.

След взривяването на язовира в Украйна: 42 000 души в риск от наводнения

Украинският президент Зеленски поиска всички международни организации, като Международния комитет на Червения кръст, незабавно да се включат в спасителните операции и ликвидирането на последиците в окупираните райони на Херсонска област.

"Ако някоя международна организация не е в зоната на бедствие, то това ще означава, че тя не съществува или е неспособна да действа", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По думите му жителите в окупираните райони на Южна Украйна са без вода, храна и лекарства и не е възможно да се предскаже колко от тях ще умрат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лукашенко помилва руската гражданка София Сапега
Александър Лукашенко помилва руската гражданка София Сапега
Погребват единия от братя Галеви Ангел Христов
Погребват единия от братя Галеви Ангел Христов